La geopolítica del cava i el raïm català

0
344

Els pagesos del Penedès estan preocupats pel preu del raïm, però quin és el problema de fons? La majoria del raïm del Penedès es fa servir per fer un dels productes amb més tradició al territori, el cava. Curiosament la DO que el regula no té cap lligam amb el Penedès, i potser d’aquí ve el problema.

La DO Cava no és una Denominació d’Origen lligada a un territori, amb una continuïtat i un isotropisme, un centre referent. És una DO de mètode, de com es fa el producte, independentment d’on es produeixi. Tot i que el 90% de la DO Cava està localitzada a Catalunya, i quasi tot al Penedès, la DO no es controla des d’aquí. La geopolítica del cava no és de matriu catalana, encara que la majoria del producte es faci aquí. Les directius es defineixen a Madrid, on les prioritats no són només les de Catalunya o del Penedès. El Ministeri d’Agricultura determina que s’augmentin les hectàrees de la DO provocant un desequilibri estructural.

Grosso modo, les tres grans àrees on es fa raïm per cava són a Catalunya, el Penedès; al País València, Utiel-Requena; i a Extremadura, Almendralejo. En aquestes dues àrees, els darrers anys s’ha autoritzat l’ampliació d’hectàrees de raïm, creant una sobreproducció que n’ha posat més quantitat al mercat, que si no s’acompanya d’una major demanda, satura el mercat i fa baixar els preus.

Segurament el pagès penedesenc no voldria que s’augmentessin les hectàrees i se sent desemparat per un Ministeri que no l’escolta i per una DO que no té cap lligam territorial. El consol que tenia era que les dues grans marques de cava eren penedesenques i que en part o en la mesura del possible eren conscients que pertanyien a un territori i que tenien un rol social més enllà del productiu i econòmic.

Però ara aquestes grans empreses han trencat aquest lligam familiar, subjectiu, que les unia amb el Penedès: pertanyen a multinacionals estrangeres sense lligam efectiu i afectiu amb el Penedès.

El problema del raïm i del cava té solució? En els darrers temps han sorgit un parell de projectes que fan veure la llum al final del túnel, però cal un compromís global de tot el sector, des del pagès, al productor, el comercial i el consumidor. El Clàssic Penedès i Corpinnat han renunciat a la DO Cava i han apostat per produccions i productes lligats a un territori, a un relat, i per aquí podríem trobar a mig termini una solució als problemes del raïm penedesenc.

Jaume Casañas

Cunit

FER UN COMENTARI