Fins a vuit barques han quedat abandonades al port, després que la Confraria de Pescadors hagi tancat un any nefast pel que fa a ingressos i captures de peix

La Confraria de Pescadors de Vilanova ha tancat “un dels pitjors anys que es recorden des del 2008”, quan la crisi econòmica i la sequera van fer trontollar les finances de l’entitat. Ara, 16 anys després, els pescadors veuen com la manca de pluges torna a afectar les captures de peix, cada cop més petit, i al seu valor comercial. El 2023, la facturació de la Confraria no va arribar als 9 milions d’euros.

“Pensàvem que amb la pandèmia i l’esclat de la guerra a Ucraïna, que va fer apujar els preus dels carburants, ja ho havíem vist tot. Però aquest any l’ha superat amb escreix”, lamenta el Patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova, Jaume Carnicer. Tant és així que fins a vuit embarcacions pesqueres han quedat abandonades al port. “Són empreses que no han pogut fer front a les sobrecàrregues que se’ls hi ha imposat, i els armadors, arruïnats, han decidit plegar”, afegeix. En només dos anys, la Confraria vilanovina ha passat de tenir 57 embarcacions a tenir-ne 49, un problema “endèmic” que es repeteix al llarg de la costa catalana.

Una embarcació abandonada i enfonsada al port de Vilanova. / La Fura

El motiu, segons el patró major, són les dures restriccions que Brussel·les ha implementat de forma accelerada per millorar el rendiment màxim sostenible: “Ara volen posar en marxa totes les mesures que no s’han pres en 20 anys i les embarcacions no estan preparades per assumir tants costos, econòmics i personals, en tan poc temps. I les confraries, tampoc”.

“Aprimar” la confraria

Per això, des de Vilanova ja fa tres anys que intenten impulsar una aturada biològica conjunta de tots els sectors de pesca “per garantir la viabilitat de l’entitat”. Actualment, els mesos de novembre i desembre, l’encerclament fa veda; del febrer a l’abril, l’arrossegament s’atura; i els mesos d’agost i setembre, els arts menors. Això vol dir que la confraria ha de treballar a ple rendiment, tot i que cada mes hi hagi un sector aturat. Jaume Carnicer proposa fer l’aturada de tots els sectors alhora durant tres mesos, per deixar reposar totes les pesqueries i reduir les despeses que està suportant la confraria.

El patró major ha assegurat a La Fura que també estan buscant la manera “d’aprimar la confraria”, automatitzant alguns dels serveis que ofereix, com ara el servei de gel, i com ja es va fer amb el de combustible ara fa uns anys. “Encara tenim marge de maniobra”, diuen des de la Confraria, que afronta el nou any amb els ulls posats al cel, esperant que plogui i que les condicions climàtiques no siguin tan dures com ho han estat aquest 2023.

FER UN COMENTARI