La MAT, nova nafra al territori

0
116

Per sort o per desgràcia, ens ha tocat viure al Penedès, que històricament s’ha considerat un territori de pas entre dues grans zones urbanes. A més, és l’inici de l’eix que uneix la costa amb les terres de ponent. També estem en el famós corredor del Mediterrani, seguint la històrica Via Augusta que des dels romans i en diferents formats ens ha arribat fins a l’actualitat. En principi estem condemnats a quedar trinxats per un gran nombre d’infraestructures de comunicació i de conducció que van des de les autopistes fins als oleoductes, passant per les vies fèrries i, per descomptat, les línies elèctriques que han de travessar el nostre territori.

Per altra banda, aquest Penedès està repartit en tres comarques i escaig. Encara conservem funcionalment una estructura territorial amb molt de poder i original de la primera meitat del segle XIX, com són les províncies. Evidentment, no podia ser d’una altra manera i ens ha repartit en dues entitats diferents. Davant d’aquesta situació estratègica natural i la desinhibició dels seus representants polítics, la pilota finalment ha passat al poble anònim, que veu que el poc que queda d’aquest territori, si no ho parem ben aviat, se’n va a fer punyetes. Petits empresaris, pagesos, hostalers i gent anònima han posat el seu crit al cel.

El cas més fragant és el de Sant Jaume dels Domenys, on es van presentar 1.200 al·legacions al projecte, en un municipi de 1.930 censats majors d’edat, tot i els pocs dies que quedaven per finalitzar el termini. Aquest és el municipi més perjudicat del Baix Penedès perquè aquesta línia passa molt propera a sis dels set nuclis de població. Estem parlant d’entre 50 i 200 metres de distància entre els habitatges i la MAT. Tanqueu els ulls i imagineu tot just sortir de casa veure unes torres gegants d’entre 30 i 90 metres d’alçada i uns quinze metres entre pota i pota.

Aquesta línia correria una distància a Catalunya de 180 km entre la Terra Alta i Begues (Baix Llobregat). No parlaré dels riscos que pot suposar la convivència habitual amb aquesta línia elèctrica per a la nostra salut. No hi ha dret que ens facin això i, per altra banda, la Generalitat per al proper pressupost ens aporta només 59 euros per habitant quan a l’Alt Camp els doblen. Seguim discriminats, és igual qui hi hagi a la Generalitat.

FER UN COMENTARI