La meitat de casos presentats al Síndic de Greuges s’han resolt a favor dels ciutadans

0
254

Dimarts passat, en la presentació al Ple Municipal del meu primer Informe, es va donar per fet que cap dels casos presentats a la Sindicatura de Greuges no s’havia resolt a favor del ciutadà, cosa que va estranyar i van criticar diversos grups polítics.

 

Això, que exclusivament per culpa meva es va poder entendre així, no és exacte, ni de bon tros. Com que jo no vaig parlar de números en cap moment –l’any que ve ho esmenaré–, la lectura de la pàgina 76 de la Memòria, que esmenta 21 expedients tancats per mediació, 20 a favor de l’Ajuntament i 0 a favor de l’interessat, dona a entendre aquesta idea, evidentment.

 

Però de fet, tots 21 casos de mediació són a favor del ciutadà; una mica més de la meitat, per tant. Per mediació entenem que l’Ajuntament ha donat la raó al ciutadà, o del tot o en part, però que s’ha arribat a un acord i l’interessat s’ha donat per satisfet. Totes les multes retirades, per exemple, pertanyen a aquesta categoria.

 

La casella “a favor de l’interessat” ja va bé que quedi buida, perquè de fet correspon a aquells casos en què el Síndic considera que el ciutadà té tota la raó, però l’Ajuntament, no. Aleshores la Sindicatura emet un escrit de recomanació, amb el qual deixa constància del seu desacord amb l’administració municipal. El ciutadà, aleshores, veu com el Síndic li dona la raó, però el seu cas queda sense resoldre.

 

Espero que hagi quedat clar. I reitero que l’any que ve miraré d’explicar-me millor.

 

Jaume Rafecas,

Síndic de Greuges de l’Ajuntament de Vilafranca

 

FER UN COMENTARI