La pagesia catalana, unida per fer front a candidatures de Requena i Extremadura a la DO Cava

0
2590
Antoni Borràs (UP), Santi Vallès (AVP), Jaume Domènech (AVP), Joan Pascual (JARC), Isabel Vidal (JARC) i Miquel Sendra (UP).

La pagesia catalana s’ha mobilitzat davant la presentació per primera vegada de diverses candidatures que opten a les tres vocalies del cens B (corresponent a pagesos que no són socis de cooperatives) del Consell Regulador del Cava. Les eleccions seran el 26 de juliol i la coalició Viticultors del Cava fa una crida als pagesos a votar massivament si no volen perdre alguna de les tres vocalies, davant la presentació de les candidatures Coop Cava Requena (del País Valencià) i APAG Extremadura ASAJA.

Fins, ara Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès sempre es presentaven en candidatura conjunta i en representació de tot el sector. Ara ho segueixen fent i també asseguren que segueixen representant tota la pagesia de la DO Cava, però davant hi trobaran dues candidatures territorials, que asseguren defensar els pagesos extremenys i valencians, respectivament, davant dels catalans. En el fons hi ha una qüestió política, però també el fet que els pagesos d’altres latituds peninsulars volen plantar més hectàrees de vinya, mentre que els catalans consideren que més terra conreable és equiparable a raïms a preus més baixos. I la màxima de Viticultors del Cava és “guanyar valor afegit amb l’augment del preu del raïm i del vi” i també “apostar pel cava prèmium”.

Al cens B hi haurà 2.944 pagesos inscrits, dels quals 2.212 són catalans, és a dir, el 75%. Però Viticultors del Cava temen que els pagesos de Requena i Extremadura vagin a votar massivament en l’´única mesa que tindran, mentre que els pagesos catalans, més dispersos i no habituats a anar a votar (atès que no s’havia hagut de votar mai) no ho facin. Calculen que necessiten entre mil i 1.200 vots per assegurar-se les tres vocalies, atès que se segueix la Llei d’Hondt.

Candidatura unitària
“Nosaltres aglutinem diferents sensibilitats només amb l’objectiu de defensar els interessos de tots els pagesos i fer més visible la importància del viticultor”, ha dit Jaume Domènech, candidat de JARC. Joan Pascual (candidat de l’Associació de Viticultors del Penedès i vocal de la DO Cava des de 1997) afirma que “la unanimitat que hi ha hagut al Consell els últims quatre anys no hi havia estat mai” i tem que l’entrada de vocals amb interessos particulars, juntament amb la marxa de Pere Bonet com a president, ho pugui fer canviar. El tercer candidat de la coalició és Toni Borràs (Unió de pagesos). Cadascun d’ells té un candidat suplent. Faran tres actes de campanya: el 3 de juliol a Verdú, el dia 11 al castell de Sant Martí i la cloenda a Sant Sadurní, el dia 19 o el 23.

FER UN COMENTARI