Enguany els Xicots hem pogut fer una única diada castellera completa per festa major, la del dia 29. A més, es va dur a terme en un horari molt complex i amb una plaça buida a partir de segona ronda. I la diada del 31 enguany va ser en un horari impossible, fet que va portar que les colles decidissin enlairar un únic castell. Un espectacle lamentable per als membres de les colles, però sobretot per als espectadors. És urgent solucionar-ho. Anem a pams.

El dia 29 hi ha un problema clar d’horaris. Si us plau, no parlem que s’han de buscar fórmules per accelerar-la: si comencem a les 15.15 h, crec que és prou clar quin és el problema, l’hora d’inici.

Es parla que el 31 és el dia de lluïment dels balls, el 30 és la diada amb les millors colles i el 29 ha de ser dedicat a potenciar les colles locals. Llavors, fem-ho de veritat, busquem una solució per començar els castells en un horari que permeti anar al 100% a les colles que no tenen l’opció d’actuar per Sant Fèlix.

Solucions? Fer canvis grans no és fàcil, però caldrà fer-los. La diada del 29 hauria de començar entre 12.15 i 14 h. Com? Apunto algunes opcions, per començar a fer bullir l’olla:

Opció 1: Després de la tronada, les colles castelleres enfilen la rambla, pugen pel carrer de la Cort i inicien la diada a les 12’30 h. La cercavila segueix el seu curs habitual, però en lloc d’acabar entrant a la plaça de la Vila, finalitza davant de Santa Maria. Per mi és la més lògica i factible.

Opció 2: Iniciem la tronada a les 11 h. i agilitzem la cercavila perquè s’iniciï la diada puntualment a les 14 h.

Opció 3: Avancem la tronada a les 11 h. i tallem la cercavila pel carrer de la Cort. Iniciem la diada a les 14 h. puntualment.

Opció 4, la que menys m’agrada: Passem la diada a la tarda (17’30 h), finalitzant com a màxim a les 19’30 h. Aquell dia les colles castelleres no anirien a la processó (sí a fer el pilar a l’entradeta).

Si trobem una solució per potenciar el fet casteller local, fins i tot es pot valorar seriosament la continuïtat de la diada castellera del 31. Podem parlar-ne. No pot ser que només ens agafem seriosament la diada del 30. Ha de ser la plaça més castellera sempre. També cal una aposta valenta per fer que el Consell de la Festa Major sigui un element executiu, i no només assessor. I acabar de posar fil a l’agulla al Patronat Casteller de Vilafranca, que vetlli per la salut castellera de Vilafranca a curt, mitjà i llarg termini.

Xavier Llenas

President Xicots de Vilafranca

1 COMENTARI

  1. Aixo es nomes el principi de la desvirtualitzacio de la participacio de les colles locals dins la festa major, cal desmembrar-les no sigui el cas, i apostar per un model i color unic, el lluiment real es el 30, lo demes palla mullada tant pel “ilustrisim i reverendisim” consell com pels “mandamasses culleredots” . La fm no es dels “caciques” de torn sino del poble vilafranqui en el seu conjunt. Cal fer una mencio, oi que al calendari laboral festamajorenc els dies festius son 30 i 31?. Els diables es posible que facin el seu show el 31 a les 18’00h del 31? Algú dubte que no ompliran la plaça?, o es que a la balconada de l’Ajuntament l’hi suposaria un esforç extra?

FER UN COMENTARI