La preservació del patrimoni industrial vinícola vilafranquí

0
101

En els darrers anys la valoració del patrimoni industrial a Catalunya ha avançat. Potser no tant com en altres països d’Europa, però l’existència del sistema territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) n’és una bona mostra. El memoràndum de Dublín de 2011, adoptat per l’ICOMOS i el TICCIH, explicita la complexitat del patrimoni industrial: llocs, construccions, conjunts, paisatges, maquinària, objectes i documents que hi són associats. Entre aquest patrimoni hauria de comptar el de la indústria vinícola. En aquest sentit, al sistema territorial del MNACTEC hi és representada només per la Fassina Balenyà de l’Espluga de Francolí.

Vilafranca, que té com a lema “Capital del Vi”, no forma part del sistema territorial del MNACTEC, tot i haver estat el principal centre de l’exportació de vins durant el segle XX. La “Capital del Vi” compta, a més, amb un patrimoni industrial vinícola de primer ordre: cellers que encara conserven bona part dels cups, alguns amb maquinària i botes, i un conjunt arquitectònic al voltant de la línia ferroviària únic a Catalunya. També tenim el Vinseum. Però sembla que tot això no compta per a les autoritats locals, que han permès la desaparició de conjunts de gran valor i rellevància històriques com els del celler de Josep Maria Jové (Cal Berger), del qual només es conserven les naus bessones. I ara mateix, estem veient com a les naus de Cortina i Cia. s’han enderrocat cups, un dels elements essencials que formen part d’aquest patrimoni industrial. Això, malgrat la insistència del que fins ara ha estat regidor d’urbanisme, que els cellers estaven protegits.

Vilafranca vol ser realment la Capital del Vi? Si és així, pensem que s’ha de fer una reflexió profunda sobre com conservar i reivindicar el valor el conjunt del patrimoni industrial vinícola que encara conservem a la vila, abans de procedir a fer intervencions que poden acabar amb la destrucció d’allò que ens ha d’ajudar a entendre per què som la capital vinícola de Catalunya.

Raimon Soler-Becerro, historiador

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI