La regidora de Promoció Turística, Dolors Rius, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, han exposat avui en roda de premsa la valoració de l’activitat “Obrim Vilafranca”, el conjunt de visities guiades i gratuïtes per edificis vilafranquins que es va dur a terme aquest passat diumenge.

Rius ha volgut agrair la col·laboració de tot l’equip de turisme, els guies i els participants, ja que la previsió d’assistència era d’un màxim de 1.400 persones però a la pràctica hi va haver 3.610 visitants i va caldre reorganitzar les visites a última hora. A més, la cripta de Santa Maria i el claustre de Sant Francesc, que ja obrien gratuïtament i de manera regular els caps de setmana, van rebre 624 i 460 visites respectivament.

Hores d’espera

La saturació de públic va provocar una acumulació a les cues que en alguns casos va superar les tres hores d’espera, i moltes de les persones interessades no van poder visitar cap dels edificis, però des de l’Ajuntament encara no s’ha decidit quins són els canvis que s’aplicaran a la propera edició per tal de millorar la capacitat d’absorció de les visites.

Ja en aquesta primera edició, l’organització va haver d’ampliar el rang de públic en aquells espais on era possible, i també es va intentar escurçar les explicacions dels guies. D’aquesta manera, en vuit dels 11 edificis es van poder assumir més visites: de les 7 visites previstes en cada edificació, la Casa de la Vila en va poder dur a terme una més; Can Ayxelà en va assumir 10, la Casa Macià i l’edifici de l’Enològica en van realitzar 11, i l’edifici de la DO Cava, la Casa Serra i Coromines, l’Agrícol i el Palau Baltà en van arribar a fer 12. En total es van cobrir 109 visites guiades en comptes de les 77 previstes.

L’alcalde, que va fer de guia a l’Ajuntament i va participar a una visita al Figarot, ha volgut destacar l’heterogeneïtat en el públic: “el fet que quasi 400 persones de fora del Penedès i més d’una trentena de l’àmbit internacional hagin vingut a l’Obrim Vilafranca ens demostra que tenim potencial i que és important l’autoconeixement”. Per a Regull, l’activitat ha estat “un èxit que ens va sobrepassar” i ha servit per “posar Vilafranca al mapa”. També ha declarat que entén les crítiques a causa de les cues, però que calia assegurar una “bona visita sense treure la substància ni la qualitat massificant els espais”.

Després de la cripta de Santa Maria i el claustre de Sant Francesc, els edificis que van rebre més visites són l’Agrícol (292), la Casa Salvador i Collado-DO Cava (286) i la Sala Alfons XIII (269).

FER UN COMENTARI