La recollida de residus. Un repte de millora als municipis

0
144

Un dels reptes dels pròxims anys és la millora en la gestió de la recollida de residus urbans. Fins avui, les opcions implementades pels ajuntaments no sembla que hagin estat un èxit. Recentment, molts consistoris han decidit prescindir dels contenidors soterrats que fa uns anys semblaven una solució magnífica. Pel que fa a les deixalleries mòbils, també han demostrat ser ineficients i, a més, provoquen un entorn brut i deixadesa per incivisme. I les bateries de contenidors generen l’enuig de qui hi viu a prop i solen acumular moltes deixalles al voltant. A més, en zones de platja com el Vendrell, durant l’estiu amb gran afluència turística, la calor i la saturació de residus provoquen olors i situacions que fan insuportable passejar pel voltant.

Una solució implementada en altres països és que les empreses incloguin el residu en el producte que venen. En alguns, per a certs residus es retorna un dipòsit, en altres no. Però el que queda clar és que la recollida és molt més neta i la gestió, més eficient. Així, la instal·lació de contenidors de reciclatge a les entrades o fins i tot dins dels hipermercats dona peu que el consumidor retorni els envasos i plàstics lleugers al lloc on periòdicament va a comprar-los sense haver de fer un desplaçament especial.

En el cas de residus menys comuns com petits electrodomèstics, bateries, olis, ferralla domèstica, etc., el problema és que sovint el ciutadà no sap on els ha de dipositar, ja sigui per manca d’informació o per manca d’instal·lacions de recollida de fàcil accés. Les deixalleries ben equipades estan pensades per a residus generats per empreses mitjanes i, per tant, són poc accessibles a peu. Una solució podria ser la d’un espai interior, proper, accessible a peu i amb automòbil.

Roger Caballero Folch

El Vendrell

FER UN COMENTARI