La regidora de Promoció Turística, Dolors Rius, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, han presentat avui en roda de premsa la segona edició d’Obrim Vilafranca, que es celebrarà el proper 9 de juny.

La regidora explicava que aquesta iniciativa “serveix per demostrar el patrimoni cultural de la vila en tot el seu esplendor, ja que molts dels edificis significatius són privats i no es poden visitar habitualment”. Per la regidora, Obrim Vilafranca és una oportunitat per conèixer, de manera lliure o guiada, els espais privats de la ciutat que tenen encant històric, cultural i arquitectònic. Enguany hi haurà quinze espais a visitar, i les visites guiades es duran a terme cada tres quarts d’hora.

El projecte tindrà, en aquesta segona edició, tres canvis a destacar: com a novetat s’afegeixen a la llista d’edificis l’estructura medieval de Cal Posas, el convent dels Trinitaris i el Fòrum Berger Balaguer, però la Casa Ayxelà no es podrà visitar perquè estarà ocupada. A més, i per evitar les aglomeracions de la primera edició, es podrà fer reserva prèvia en algunes de les cases. Es tracta de Casa Macià, Casa Serra i Coromines, Consell Regulador del Cava, Cal Posas, Palau Baltà i Fòrum Berger i Balaguer. La resta d’edificis (Casa de la Vila, Cal Figarot, Magatzems Jean Mory, l’Agrícol, els Magatzems Torres i Vendrell i l’Enològica) es podran visitar amb guia però sense reserva prèvia com l’any passat. També es mantindrà la opció de visitar alguns espais de manera lliure sense reserva ni guia, com la cripta de Santa Maria, el claustre de Sant Francesc i el convent i església dels Trinitaris. Finalment, les visites no inclouran activitats culturals com concerts o representacions, cosa que es va fer la darrera edició, ja que es faran activitats per a tots els públics al carrer.

En aquesta línia, la plaça Jaume I i la plaça de la Vila acolliran personatges i actuacions medievals i modernistes, com un petit drac, exhibicions de circ, bufons i un botxí; i els únics espais que seguiran oferint activitats internes seran els magatzems Torres i l’estació enològica i el claustre de Sant Francesc i els Trinitaris.

Les reserves es podran fer a partir de l’1 de juny i cada persona podrà efectuar fins a 3 reserves per un màxim de 2 persones. Segons l’organització, un 75% de les reserves estan pensades per efectuar-se online a través de la web turismevilafranca.com i la resta, un 25%, a l’Oficina de Turisme, ja sigui presencialment o trucant al 93 818 12 54.

Un total de vint-i-dos restaurants tornaran a col·laborar en aquesta iniciativa obrint a l’hora de dinar i oferint una copa de la DO Penedès o la DO Cava als participants d’Obrim Vilafranca. Els horaris de les visites als edificis seran de 10 a 14h i de 17 a 20h.

L’alcalde Pere Regull ha volgut recordar l’èxit inesperat de la primera edició del passat 2018 i ha afirmat que les aglomeracions han forçat els canvis d’enguany. Regull afegia que Vilafranca “sempre aposta pel turisme de qualitat perquè el principal beneficiari d’aquest turisme és la ciutadania local”. A més, l’alcalde opinava que activitats com aquesta contribueixen a que els mateixos vilafranquins “coneguin la riquesa patrimonial de la vila” i que es converteixin en bons prescriptors del territori.

Les visites guiades aniran a càrrec de guies professionals i dels propietaris i les famílies de les cases, que tornaran a participar-hi de manera desinteressada.

 

FER UN COMENTARI