La segregació escolar i les postveritats de la dreta

0
239

La greu situació de segregació escolar per nivell socioeconòmic que viu Vilafranca s’ha fet palesa gràcies a les últimes denúncies públiques de partits i entitats. Les dades reflecteixen l’existència d’escoles per a pobres i escoles per a rics, situació que atempta indiscriminadament contra el principi d’igualtat d’oportunitats i ens aboca a una societat segregada i dividida.

Si permetem que la mirada política i econòmica neoliberal penetri en l’educació, estem perduts perquè l’educació deixarà de ser un dret de la ciutadania i passarà a ser un instrument al servei de l’economia. Estiguem alerta: la corrupció més important no és la financera, sinó la corrupció mental basada en postveritats i trampes estadístiques.

Allò més important per a l’ésser humà és l’ètica i l’afecte per l’altre, però sovint ens trobem davant d’egoismes que no pensen en la col·lectivitat. La nova dreta s’està apoderant del món i ens aboca a un fracàs directe. L’alternativa vindrà de l’escola pública, que no fa diferències entre persones i que dona respostes complexes en un món complex.

Vilafranca es troba a mans d’aquesta dreta que governa i que aplica receptes des de la més pura ortodòxia neoliberal: segregació residencial, lliure elecció de centre des de la zona única o privatització indiscriminada dels serveis educatius. Ara, a més, s’hi afegeix el cinisme. Després de signar el pacte contra la segregació escolar a Catalunya, la primera mesura que han pres és reduir els ajuts a l’escolarització de 160.000 a 70.000 euros. S’estima que això deixarà fora del programa a 2/3 dels alumnes que rebien els ajuts el curs anterior. És a dir, més de 950 alumnes no començaran el curs des de la casella de sortida: ho faran des de més enrere.

Aquesta realitat no permet matisos ni jocs de mans amb les dades. Se’n diu segregació escolar, premeditada i amb traïdoria.

Francesc Oliva Bueno, Exregidor de la CUP a l’Ajuntament

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI