La Torregrossa

0
1048

Sota del pàrquing de la rambla de Sant Francesc de Vilafranca es pot veure un fragment del que va ser la Torregrossa, que es va construir a principis del segle XIV. No volent comentar de com ha quedat la seva visualització per al públic en general i el seu estudi, vull deixar constància de la seva importància en l’època medieval.

Existia un carrer anomenat de Torregrossa que sortia d’un carreró dins de la muralla cap a l’exterior pel carrer de la Palma actual (abans Pintors) fins a la dita torre. Era el nom que tenia el passatge de la muralla que seguia del carrer de l’Oriol, passant per darrere del Casino i arribava fins a l’extrem de la rambla de Nostra Senyora i la de Sant Francesc: “…el sastre Nicolau Arlés té una casa anomenada dels tarongers al carrer de la Torregrossa. Limiten amb la casa d’Antoni Alegret i el passatge de la muralla…” (1465). “…Pere Granell té una casa amb botiga prop del carrer Torregrossa. Limita amb l’hort de la casa de Sant Joan i el carreró que ve del carrer Pintors a la Torregrossa…” (1481).

En temps de la Guerra Civil dels anys 1462/72 la torre va ser custodiada per soldats francesos, aquells que van ajudar el rei Joan II amb la seva conquesta de Catalunya. Segons els documents, consta que hi feien vigilància entre dotze i quinze soldats: “…Joan Dahoic, el capità de la Torreforta o fortí de Vilafranca, rep del tresorer de l’Ajuntament (Universitat) de la vila, el pagament pel salari d’un mes per la vigilància de dotze homes per la custòdia de la torre…”.

El carrer també va tenir el nom de Corretger (1450…), pel fet que l’advocat Ramon Corretger cobrava rendes de cases i horts situades al carrer.

Un portal de la muralla a mitjans del XV tenia el nom de Torregrossa, també el de Pintors. Situat al final del carrer de la Palma actual. Davant d’aquest portal hi havia una era on batia el blat qualsevol persona de la vila amb el permís del consistori de l’època: “…Antoni Carbó ha de treure les dotze garbes de forment que avui té en l’era de la Torregrossa…” (1453). Va continuar existint fins ben bé el segle XVIII: “…Antoni Llorens Damià té el dret de cobrar rendes sobre aquella era de trillar grans situada a la Rambla i davant del carrer de Torregrossa…” (1736).

El nom de Torregrossa encara el trobem en documentació del segle XIX: “…casa situada al raval de Torregrossa o de Sant Francesc que limitava amb el carreró de la Palma…”(1852). S’hauria de trobar encara les altres restes de la torre que continuen sota l’asfalt de les dues rambles i potser d’algunes cases.

FER UN COMENTARI