La tradició de les Festes del Pa Beneït

0
1035

Al Vendrell, les festes populars per la vuitada de Corpus gaudeixen d’una llarga tradició. En aquesta festivitat destaquen les processons i les festes de barri, vinculades a l’anomenada festa del Pa Beneït, d’origen medieval, que té a veure amb el calendari agrícola, ja que per la vuitada de Corpus es beneïa la farina vella abans de segar el blat nou. Les festes de barri es troben documentades el 1789 i l’ordre amb què se celebren figura en la consueta de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell de 1853, estudiada per l’historiador Salvador Caralt Salvó.

Tot i el pas dels anys, alguns dels trets distintius d’aquestes festes s’han mantingut: el toc de matinades, la cercavila amb orquestra per recordar les parelles del Pa Beneït que han d’anar fent camí, en comitiva, cap a l’església; l’ofici de la missa, la benedicció de les coques, la cercavila amb gralles i orquestra pels carrers engalanats, la passejada de les parelles que passen per les cases del barri per oferir el pa beneït i recollir els donatius que ajuden a sufragar les despeses de la festa, el ball vermut, la festa infantil amb jocs de cucanyes, la processó de l’octava de Corpus i el ball amb orquestra. Tanmateix, amb el temps s’hi han anat introduint canvis fruit d’un procés natural d’adaptació als gustos de cada moment.

Hi ha constància que el 1943 el barri de la plaça Nova va organitzar un concurs de patinatge. D’altra banda, el 1946, el barri de la plaça Vella va idear una volta ciclista i el 1947 inicià la tradició de confeccionar i encendre una falla, la qual serví per criticar amb humor satíric els esdeveniments de la vila. Aquest costum es va anar consolidant i estenent a altres barris fins que es convertí en un reclam de la festa. Als anys 50, es deixà de fer la missa, només es mantingué la benedicció de les coques; aleshores, també s’introduí el costum de fer un concurs de capelles amb una gratificació econòmica per als guanyadors. Durant els primers anys dels 60 sorgiren dificultats per a la formació de les comissions de joves de cada barri, per bé que el 1964 la participació del Centre d’Iniciatives i Turisme del Vendrell va aconseguir revitalitzar la festa, la qual, als anys 70, es traslladà a la primera setmana de juliol, una data que s’ha mantingut fins a l’actualitat.

Enguany, les circumstàncies de la pandèmia no permetran que es puguin veure les parelles vestides per a l’ocasió: les noies, amb mantellina i clavells, portant la coca, i els nois, amb un clavell a la solapa. Tanmateix, una proposta atractiva per recordar l’essència d’aquesta festa és la que presenta l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, a través del portal “Arxius en línia”, on el visitant podrà veure nombrosíssims programes corresponents a edicions anteriors.

FER UN COMENTARI