La UPC de Vilanova estudia regenerar el fons marí amb esculls fets de residus industrials

0
231
Un operari col·locant una de les estructures de regeneració marina impreses en 3D. / UPC

S’utilitzaran closques de bivalves o closques d’ou per construir estructures de regeneració marina

Combatre la pèrdua de la biodiversitat marina amb esculls fets a partir de materials sostenibles. Aquest és l’objectiu del projecte Seaslag, una investigació en què hi participa activament el Centre de Desenvolupament de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (Sarti), vinculat a la UPC de Vilanova.

Els investigadors volen posar remei a la pèrdua d’espècies marines, “que han vist com els seus hàbitats han esdevingut entorns hostils a causa del tràfic marítim i la contaminació”. És per això que les instal·lacions del Sarti ja han acollit la primera trobada pel llançament del projecte, que se centra en la recerca i el desenvolupament d’un nou material per crear estructures de regeneració ambiental. Segons explica un dels membres de l’equip del Sarti, Joaquim del Río, es vol estudiar la incorporació i la valorització de productes procedents de la indústria siderúrgica, com l’escòria blanca que es genera durant el proces de fundició, i de la indústria agroalimentària, com són les closques de bivalves o les closques d’ou de gallina. “L’objectiu és maximitzar la capacitat de bioregeneració i fomentar l’economia circular, ja que amb això s’aconseguirà reduir l’ús de matèries primeres d’origen natural”, afegeix l’investigador.

Fins ara s’havien construït esculls artificials de formigó, acer o derivats del polipropilè. “Són estructures eficients, però la seva construcció comporta l’esgotament de recursos naturals”, apunten. Ara, en el projecte Seaslag, i a partir de les formulacions derivades dels residus industrials, es durà a terme el prototipatge de biòtops a través de tecnologia d’impressió en tres dimensions “per comprovar quins dissenys afavoreixen i consoliden els processos de bioregeneració”.

Prova pilot

Abans, però, s’instal·laran al fons del mar petites mostres d’aquests materials -escòria blanca i closques d’ou i de mol·luscs-, en una prova pilot que ha de servir per definir el compostatge dels esculls definitius, segons la seva capacitat de regeneració. D’això se n’encarregarà el Centre Tecnològic LEITAT, que espera poder tenir a punt els biòtops naturals a finals d’any. L’objectiu és instal·lar-ne dos esculls: un a la costa de Palamós i un altre a Vilanova i la Geltrú, davant de l’observatori Obsea.

El Sarti farà un seguiment del projecte a través de monitoratge submarí i “si funciona”, diu Joaquim del Río, “podrem canviar el procés de fabricació d’aquelles empreses que es dediquen a la creació d’esculls artificials i, alhora, donarem una segona vida a materials que actualment no la tenen”.

El projecte Seaslag també compta amb la participació de Barna Steel i amb el suport de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa.

FER UN COMENTARI