La violència masclista creix un 35% i presenta casos de més alta complexitat

0
277
L’informe constata els efectes de la pandèmia, que han evidenciat algunes debilitats ja existents. // AJUNTAMENT

El SIAD de Calafell ha recollit un notable increment de la violència masclista en tots els àmbits, i més actuacions

L’Ajuntament de Calafell ha fet públiques les conclusions del balanç del Servei d’Informació i Atenció a les Dones del municipi, que recull les dades del període entre el juny del 2021 i el mes de juny d’aquest 2022, etapa que forma part del tercer any del present mandat municipal. Segons apunten des del SIAD, s’ha observat un notable augment dels casos de violència masclista, que han crescut un 35% amb relació a l’any 2020.

A més, aquest increment no es limita a la violència física, sinó que també es reflecteix en la violència en els àmbits econòmics, psicològics, sexuals i a matrimonis forçats o a la mutilació genital o al seu risc.

Casos més complexos

L’augment de la violència, però, no és l’únic aspecte que preocupa: el SIAD apunta que, a més, els casos que han registrat aquest darrer any tenen més complexitat que les situacions ateses abans de la pandèmia, i per això cal fer més intervencions i actuacions per cada cas individual. En aquest sentit, l’informe del SIAD fa constar la crescuda de les atencions psicològiques i jurídiques.

Per altra banda, si bé el SIAD continua registrant una mitjana d’edat en els dones ateses de 45 anys, sí que identifica un augment de les atencions en dones molt joves, i una tendència a l’alça de les atencions telefòniques i per correu electrònic, que en aquest darrer cas han crescut fins a un 75% més que durant el 2020.

La regidora Isabel Bou Bayona, presidenta de la comissió d’Igualtat i Drets Socials de l’Ajuntament, afirmava que “no podem dir que la situació torna a la ‘normalitat’, perquè la violència masclista no en té res, de normal. Però sí que les xifres tornen a ser les prepandèmiques”.

La regidora d’Igualtat i Drets Socials afegia que la pandèmia va provocar canvis molt significatius: “hem de recordar que durant el 2020 es va produir una disminució de denúncies durant la convivència forçada imposada pel confinament domiciliari. De casos n’hi havia més, però es denunciaven menys, perquè la por a l’agressor era amplificada pel fet d’haver-hi de conviure les 24 hores del dia”. Aquest augment també s’ha detectat en tota mena de violències intrafamiliars.

Febleses aguditzades per la pandèmia

La regidora Isabel Bou també ha volgut comentar que la major complexitat dels casos que s’atenen ve provocada per les debilitats del sistema de protecció social, que han viscut una agudització durant el període pandèmic.

Així, la regidora indica que aquestes debilitats són molt diverses, però que totes es relacionen amb la precarització social i econòmica a la qual moltes dones es veuen abocades.

Alguns d’aquests agreujants són les dificultats de l’accés a un habitatge digne, la salut precària de les dones i les famílies a causa del desbordament dels serveis sanitaris durant la pandèmia per coronavirus, un augment dels problemes de salut mental, un increment de les addiccions i abusos de substàncies o l’expulsió del mercat laboral de les persones més vulnerables, que en l’àmbit local s’ha vist molt afectada pel tancament de l’oci nocturn.

FER UN COMENTARI