La viticultura regenerativa, clau en la cura del medi

0
130
Margalida Ripoll, Elisenda Guillaumes, Manel Badia, Dania García, Josep Ramon Sainz de la Maza i Miquel Torres Maczassek. //ASSOCIACIÓ VITICULTURA REGENERATIVA

Dilluns el Vinseum va acollir una jornada a càrrec de l’Associació de Viticultura Regenerativa per fomentar la responsabilitat i contribuir a frenar el canvi climàtic

El passat dilluns l’Associació de Viticultura Regenerativa va organitzar un simposi amb 300 assistents per exposar els avantatges d’aquesta agricultura en relació amb la cura de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic. Aquest era el segon simposi de l’Associació, i va comptar amb les intervencions d’experts en viticultura regenerativa i membres de l’entitat, com el seu president Miquel Torres, que va anunciar la creació d’una nova certificació de viticultura regenerativa global, la Regenerative Viticulture Alliance.

La viticultura regenerativa treballa la terra vetllant per retornar la vida als sòls i reconduir la relació de plantes, animals i humans. En aquest simposi, l’associació i els experts van explicar com frenar l’erosió dels sòls i quins canvis i millores pot suposar la implantació d’aquesta viticultura mitjançant experiències reals d’arreu del món, amb l’eliminació de productes fitosanitaris i fertilitzants, les cobertes vegetals, el pasturatge i la comprensió dels cicles naturals.

Una de les conclusions del simposi va ser que cal deixar de maltractar el sòl i fomentar-ne la regeneració i la simbiosi entre els minerals, la matèria orgànica i la microbiologia. Això s’ha de fer “cultivant amb la natura, i no contra ella”, com exposava el viticultor sud-africà Johan Reyneke, i “convertint el sòl en una esponja”, com afegia Manel Badia, expert en el disseny Keyline.

Per la seva banda, Miquel Torres va presentar les experiències d’alguns dels membres de l’associació en el camí per tornar la vida a la terra i fer-la més fèrtil i resilient: biofertilitzants a pasturatge per controlar la coberta vegetal, ús eficient de l’aigua, augment del sistema immunològic de les plantes… Tots, implantats a partir d’un ampli i profund coneixement de la terra.

FER UN COMENTARI