No hi ha dubte que el verb donar, a més a més de l’accepció bàsica de cedir o passar alguna cosa, present a tots els diccionaris, és clar, en té moltes d’altres; vaja, que és un mot d’allò més polisèmic en català. El DIEC (Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans) en dóna quinze accepcions força variades; el DCVB (Diccionari Català-Valencià-Balear), també conegut per l’Alcover-Moll, hi dedica gairebé set pàgines, amb una vintena d’accepcions i amb nombrosos exemples d’arreu del domini lingüístic i de totes les èpoques; i podríem seguir amb altres diccionaris, però per comentar les accepcions que molts parlants li comencen a atribuir, per parlar de l’abús clar que es fa del verb donar, fent-li agafar sentits que mai no ha tingut en català, em sembla que no cal esmentar-ne més.

D’exemples de mal ús cada dia se’n senten més i se’n troben més d’escrits i tot, sigui pel relaxament dels correctors, sigui perquè els correctors automàtics no els detecten, naturalment. Us en donaré alguns exemples. Els primers són ben fàcils de corregir, ja que només hi hem de canviar el verb donar per fer, un verb encara amb més accepcions i més productiu en català: “em dóna la impressió que no ho ha fet ell”, “m’ha donat tres petons així que m’ha vist”, “m’ha donat mandra sortir amb aquest fred”, ”m’ha donat por trobar-lo a les dues de la matinada”, “la cap de premsa ha dit que ho donarien a conèixer dijous”… Fixeu-vos que tots els casos són per influència del castellà, que sempre utilitza dar en aquests casos. Els següents exemples també són per influència de la llengua veïna, també són mals usos flagrants que potser no són tan fàcils de corregir, però que també hem de mirar d’evitar: per què no ens afanyem a fer les coses, com sempre hem dit i fet, en comptes de donar-nos pressa a fer-les? per què si alguna cosa no ens importa o no ens interessa hem de dir que ens dóna igual, en comptes dels fins ara ben populars i variats tant se me’n dóna, tant me fa o tant se me’n fot? per què…?

Res, que hem de vigilar a l’hora de fer servir el verb donar, sobretot si som conscients que algunes d’aquestes frases les podríem haver dit nosaltres perfectament. Si sou dels que encara us sonen molt malament, dels que no les faríeu servir mai, no hi doneu més importància, però per si de cas estigueu a l’aguait, no abaixeu la guàrdia, perquè quan una cosa es va generalitzant ens acaba influenciant ens agradi o no.

FER UN COMENTARI