Foto: Simulació de l'accés a l'Agroparc.

El conseller delegat del grup Ametller Origen, Josep Ametller, ha anunciat aquest dimecres que es compromet a iniciar les obres del futur Agroparc a Gelida i Sant Llorenç d’Hortons aquest estiu, amb l’objectiu d’acabar la primera fase el 2026.

Ametller ha assegurat que el projecte ha superat tots els tràmits polítics i administratius, de manera que “ara només falta presentar a l’Ajuntament el projecte d’urbanització de Can Joncoses -zona industrial de Gelida sense desenvolupar- per tal de començar les obres aquest estiu”. El conseller delegat ha garantit que aquest projecte ja no ha de superar cap aval de la Generalitat, i que només ha de rebre el vistiplau de l’Ajuntament de Gelida.

Un cop urbanitzada la zona, la previsió és aixecar l’obrador i també crear tota la infraestructura energètica, que Ametller destaca com a insígnia del projecte “perquè tots els productes que surtin de l’Agroparc tindran un segell que en garantirà les zero emissions”. Tota aquesta primera fase haurà d’estar acabada el desembre del 2026 perquè va condicionada a la inversió de 5 milions d’euros concedits a través del PERTE. En global, aquesta arrencada del projecte requerirà 60 milions d’euros.

L’Agroparc és un projecte que la companyia té projectat als termes municipals de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons des de fa quasi una dècada. L’última proposta, presentada l’octubre del 2021, preveia un recinte de 258 hectàrees amb una inversió de 180 milions d’euros i la previsió d’estar en funcionament el 2025.

La modificació del POUM, en mans del TSJC

La plataforma ciutadana StopAgroparc i l’entitat Naturalistes de Gelida van presentar el mes de febrer un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va ser admès a tràmit, contra la modificació del planejament urbanístic de Gelida, una modificació necessària per poder desenvolupar el projecte Agroparc del grup Ametller Origen i on l’Ajuntament de Gelida, després del requeriment del Tribunal, s’ha presentat com a part codemandada.

El contenciós posa especial incidència en el “perill” que l’Agroparc suposa per a la supervivència de l’àliga cuabarrada, espècie protegida, i la funcionalitat del connector ecològic, així com la desmesurada quantitat d’aigua que el projecte preveu utilitzar en hivernacles i hortes, en plena zona de secà. Per altra banda, la demanda també incideix en aspectes urbanístics del projecte.

FER UN COMENTARI