L’Ajuntament de Santa Oliva dona el nom de Lola Díaz Pijoan a una plaça

0
1016

Diumenge, en commemoració del Dia Internacional de la Dona, es va donar el nom de Lola Díaz Pijoan a una plaça de Santa Oliva. L’Ajuntament de Santa Oliva va organitzar un acte d’homenatge a la santaolivenca Lola Díaz Pijoan (1930-2019), que va comptar amb la presència de les seves germanes M. Mercè i M. Esther.

Díaz ha estat un referent cultural al seu poble i a la comarca. Un exemple de dona treballadora, educada per ser independent i lliure, i amb una vida centrada en tres eixos: l’educació com a mestra que va ser, la cultura que va promoure i divulgar i l’estima al seu poble.

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès es va adherir a l’homenatge atès que el juliol de 2018 les germanes Díaz Pijoan van fer donació de la documentació de la seva família a l’Ajuntament, per ser dipositada a l’Arxiu. Entre altres, hi ha la documentació segons la qual el seu avi va deslliurar-se de combatre a les Antilles després de pagar una important xifra i ser substituït per un altre soldat; les llibretes de comptes d’uns molins locals on va treballar, dels segles XVIII i XIX; un llibre d’intervenció de comptes de l’Ajuntament de 1873/74, conservat pel seu pare, que va ser alcalde de Santa Oliva als anys 30; i nombrosos llibres de caire religiós, el més antic de 1590 i els Goigs a llaor y gloria de Nostra Senyora del Remei (impremta Ramon Germans) que es venerava a la capella del castell de Santa Oliva.

FER UN COMENTARI