La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Vilanova, Gisela Vargas, ha explicat que l’Ajuntament ha modificat els criteris d’accés a l’economat per tal que se’n pugui beneficiar més gent. Un dels canvis introduïts és l’atorgament de 100 euros mensuals per a consum de l’Economat per cada família de menys de quatre membres, en concepte de mínim vital, més 25 euros per cada menor d’edat o adult discapacitat que hi hagi.

En paral·lel a això, també fa un major control d’assistència, de manera que si es compten tres absències no justificades en tres mesos, no se’ls renova la possibilitat d’accedir a l’economat.

Durant aquest 2016 s’ha passat una enquesta a 560 usuaris de l’economat, amb resultat d’un grau de satisfacció molt alt: el servei és ben valorat pel 95% d’usuaris; el més ben valorat és l’atenció a l’usuari (97%); la qualitat del producte ho és pel 86%, i el menys puntuat és la quantitat de productes (75% del total).

ramoncarbonell_gisela

Ramon Carbonell, responsable de Càritas de Vilanova, explica que el 25% restant “té la percepció que cal donar-li el lot d’aliments que li garanteixi tota l’alimentació de 15 dies”, quan l’objectiu és que sigui un ajut.
L’enquesta també detecta que el 56% d’usuaris hi troben a faltar productes (d’higiene personal i de la llar, carn i peix frescos). En aquest sentit, quan hi ha sobrants de la subhasta de peix, la Confraria de Pescadors els cedeix a l’economat; també s’han fet compres i campanyes de donacions de productes d’higiene personal i de la llar, i s’hi seguirà incidint de cara al 2017.

Ara bé, Carbonell ja avisa que el cost de comprar carn fresca és molt alt i quan rep excedents de supermercats, els congelen: “no podem tenir carnisseria”. Amb tot, puntualment a l’estiu es va servir als infants becats de menjador carn fresca.

S’ha quedat petit
Durant els primers onze mesos de l’any, l’Economat ha donat servei a 959 famílies i 2.777 persones, el 43% de les quals són menors d’edat. El 68% de les famílies es beneficien del servei durant més d’un any; el 42% són immigrants; i el cost del servei és de 73,72 euros per persona i any. Val a dir que només el 29% dels productes es compren; la resta són donacions. En total, 438.000 quilos de menjar, amb una cistella de més de 30 productes.

Tot això fa que a temporades l’Economat hagi quedat petit. Per exemple ara, després del Gran Recapte, nou contenidors ocupen espai de botiga i fan nosa. La solució és fàcil: l’Economat disposa d’una planta soterrani, igualment de 500 m2, que no s’utilitza perquè el munta-càrregues està espatllat. El problema és que el cost d’arreglar-lo s’enfila a 50.000 euros. Segons Vargas, l’Ajuntament està negociant amb el propietari de l’edifici prorrogar la cessió d’ús de l’espai, que s’acaba en poc més de dos anys, com a pas previ a fer aital inversió. Càritas també es planteja adquirir una segona càmera frigorífica.

FER UN COMENTARI