L’anunci de Codorníu

0
1553

Les empreses hi són no només per fer diners. És molt legítim que els seus accionistes busquin el màxim benefici, però tenen també una responsabilitat social. Això què vol dir? Doncs, entre moltes altres coses, vol dir que han de tenir un mínim compromís amb el seu entorn social, amb la societat que els acull i de la qual també se’n beneficien. Una empresa crea riquesa en la mesura que dona feina a persones, que alhora agafen un estatus econòmic que els ha de permetre viure dignament. I quan una empresa té la seu en un municipi concret, també té una responsabilitat clara vers aquell municipi.

Aquesta setmana s’ha fet pública la voluntat d’un dels dos grans grups cavistes sadurninencs, Codorníu, de fer fora el 20% de la plantilla. Diuen (després de fer -segur- notables exercicis d’enginyeria financera) que no guanyen gaire diners, que la competència és molt ferotge i que han decidit abandonar la producció de marques a tercers per al mercat europeu, per centrar-se en les marques de gamma alta, en el cava bo i amb segell de la casa. I que per fer això, els sobra personal.

Està molt bé que hagin decidit abandonar la marca blanca, que no dona cap prestigi al sector, que ensorra preus i que a més a més té una rendibilitat molt baixa. Segurament que fins i tot l’últim dels que estan a sou dels Raventós hi estarà d’acord. Però no es pot fer en detriment dels treballadors.

No és de justícia que un dels vaixells insígnia del sector del cava, una de les empreses grans de Sant Sadurní, vulgui acomiadar de cop entre cent i cent cinquanta persones… Tot i que encara no se sap quants treballadors seran acomiadats de les instal·lacions sadurninenques, tot sembla indicar que en seran els més perjudicats, per ser justament en aquesta planta on es produeix el cava per a tercers. Això faria molt de mal a la capital del cava i a totes les famílies que se’n vegin afectades.

Codorníu ha anunciat que vol fer aquesta “reestructuració” de forma socialment responsable. Caldrà estar a l’aguait els dies que venen per veure què entenen per responsabilitat social.

FER UN COMENTARI