L’autogovern a la vegueria Penedès

0
61

Aquest 2021 pot ser un any important per a la vegueria del Penedès. En teoria, el Pla Territorial del Penedès començarà a veure la llum. Hi ha moltes esperances dipositades en aquesta eina de planificació i ordenació del territori.

Ara bé, potser hi ha hagut, voluntàriament o involuntària, la percepció que el Pla Territorial el Penedès ho arreglaria tot. Res més lluny de la realitat. Servirà per ordenar el territori, actualitzar la seva ordenació respecte als tres plans territorials precedents i crear-ne un de nou amb una lògica pròpia. Però el que necessita el Penedès és només un Pla Territorial? Personalment crec que és un primer pas per apuntalar el nostre futur com a territori. Però si realment volem decidir quin ha de ser el futur de la vegueria i com ha de ser el Penedès del segle XXI, ens cal autogovern. I, malauradament, no podrà desenvolupar-se seguint la Llei de Vegueries, que està suspesa. La màxima quota d’autogovern on ens podem emmirallar és a una Delegació del Govern amb cara i ulls, amb un delegat i uns directors dels serveis territorials de les conselleries, que tinguin la capacitat de traslladar al Govern la visió del territori sobre el territori mateix.

Actualment tenim la figura d’un delegat nu, sense res. I les polítiques sectorials continuen derivades a les delegacions del Camp de Tarragona, Catalunya Central i Regió Metropolitana. Així no aconseguim construir un autogovern en clau penedesenca, i el Penedès que volem esdevé una quimera. Esperem que el nou Govern i que tots els partits que han donat suport al desplegament de la vegueria aconsegueixin d’una vegada instaurar una delegació amb tots els serveis. Només així aconseguirem posar la penedesitat al servei del Penedès.

Jaume Casañas

Cunit

FER UN COMENTARI