L’educació emocional genera benestar

0
617

Un estudi d’investigació acadèmica que publica la revista peruana d’educació Propósitos y Representaciones evidencia que els adolescents que tenen major capacitat de ser conscients al moment present i saben identificar les seves emocions i sentiments tenen menys problemes de tipus emocionals, conductuals i socials. El treball d’investigació, en el qual he estat treballant en els darrers dos anys i que m’ha permès entrar a diferents centres educatius del Perú, analitza els problemes, el comportament i el rendiment acadèmic de 76 alumnes i arriba a conclusions que ens poden ajudar a fer-nos reflexionar. Si us sembla, feu-ho amb mi.

Una de les principals conclusions de l’estudi és que un de cada quatre alumnes presenta símptomes de depressió i que es destaca la presència d’alumnes amb ansietat. Aquestes dades són devastadores. Però, per què? Si un adolescent està deprimit o pateix ansietat, els seus problemes familiars augmenten, es relaciona pitjor amb els companys i adults, deixa de tenir motivacions pels estudis, pel seu futur i el seu risc psicosocial augmenta. L’estudi certifica amb dades aquesta relació. És tot plegat causa o efecte? Depèn de com ens ho mirem. Som els responsables de la nostra salut emocional o els problemes venen determinats per l’entorn en què vivim?

La segona evidència que mostra l’estudi és que els alumnes que són més conscients de les seves accions i dels seus sentiments tenen menys problemes de depressió i ansietat, hi hauria menys risc psicosocial i tindrien una mica més clar cap on volen encarar el seu futur. L’escola ha de prioritzar la salut emocional dels seus estudiants perquè és el benestar emocional el que permet fer avançar l’adolescent. Les notes són relatives. Són un reflex de l’estat actual de l’alumne. El que avui és un alumne amb notes baixes potser d’aquí uns anys serà un personatge amb un rendiment acadèmic alt, quan retorni als estudis.

Potser el lector em dirà: això són dades del Perú, a Catalunya això no deu ser igual. Deixeu-me temps, en això treballo. Us en seguiré informant.

FER UN COMENTARI