L’Associació Edmaktub, dedicada a  l’estudi i conservació del Rorqual Comú a la franja costanera entre Barcelona i Tarragona, ha anunciat que arrenca la nova temporada d’avistaments i ha facilitat també les dades recopilades al llarg del 2018. Després de cinc temporades consecutives observant el mar, l’associació ha confirmat que, contràriament al que es pensava, les costes del Garraf no són només un simple corredor migratori, sinó una zona d’alimentació rica en nutrients per aquesta espècie. I ho són les costes del Garraf, però també tot el litoral català i, fins i tot, el mar balear.

La base de l’alimentació dels rorquals és el zooplacton, sobretot el krill .Les balenes es desplacen en base als canvis de les condicions de la cadena tròfica les quas depenen dels canvis oceanogràfics, meteorològics. i de l’acció humana. Segons Edmaktub, la principal amenaça per a les balenes que s’alimenten a les Costes del Garraf és  l’alta freqüència del el trànsit marítim.

La de 2018 ha estat la cinquena temporada completa de recollida de dades per al Projecte Rorqual, amb sortides diàries de febrer a juny, i ha estat l’any que s’han produit més avistaments, amb un nombre més gran d’indivudus concentrats i una major activitat d’alimentació, especialment en superfície. Entre els avistaments de l’equip científic d’Edmaktub i els de la xarxa de pescadors professionals col·laboradors, el 2018 entre febrer i juny es van veure un total de 160 balenes.

L’any passat, com a novetat, es va incorporar un dron per fer seguiment aeri dels rorquals. Això va permetre obtenir moltes més dades sobre aquestes balenes i el seu comportament.

FER UN COMENTARI