Del 19 al 28 de gener se celebraran les Festes de Sant Raimon a Vilafranca del Penedès que programaran fins a 25 activitats, totes elles concentrades en dos caps de setmana.

Aquestes festes en honor al copatró de la vila les organitza des del 2018 l’Agrupació Cultural de Raimons i Raimundes de Penyafort amb el suport de l’Ajuntament i compten també  amb la implicació de diverses associacions de la vila que s’hi sumen organitzant activitats. Aquest ha estat l’any que més entitats s’hi han sumat (8), per la qual cosa la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, les ha titllat de “les festes del poble” i ha subratllat com any rere any van guanyant concurrència.

Raimon Bové, de l’Agrupació de Raimons i Raimundes,  ha destacat l’esforç que des de l’entitat es fa per poder programar activitats adreçades a tots els públics, així com l’aposta pels grups locals i comarcals. A més, ha explicat que enguany les festes estrenen web  la imatge gràfica se centra en el capgròs del Raimon amb l’objectiu de donar-lo més a conèixer i fer que arreli a la ciutat.

D’entre totes les activitats programades, destaquen el Sopar del Bitllet que tindrà lloc el divendres 19 al Teatre Casal i que acabarà amb un concert gratuït del grup de versions Yesterdays; el Ball de les Festes, que es farà al mateix emplaçament el dissabte 20 i que protagonitzarà Hotel Cochambre; el Tast Raïm-on, un maridatge entre vins i catànies que es tindrà lloc el divendres 26 de gener al Teatre Cal Bolet i pel qual, malgrat ser gratuït, cal inscriure’s a partir del dia 18 a les sis de la tarda a través de la web; la tarda infantil del dia 27 que programarà un espectacle de titelles amb la companyia Marionetes Sol de Lavit o, encara aquest mateix dia, la Festa dels Raimons amb el concert del grup Sixtus. El darrer diumenge de festes se celebrarà, a Cal Bolet, la tradicional cantada d’havaneres amb el grup Xató, mentre que a la mateixa hora a l’auditori municipal Maria Rosa Juncosa hi haurà el concert de la Ludwig Band.

L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos col·labora també amb l’Agrupació de Raimons i Raimundes oferint els diumenges 21 i 28 de gener una vista guiada i gratuïta al Castell de Penyafort, l’emplaçament on va néixer el copatró de Vilafranca.

Unes festes que venen de lluny
Les festes de Sant Raimon van començar a celebrar-se al segle XVII arran de la canonització de Sant Raimon de Penyafort i les organitzaven les confraries i juntes religioses. Als anys trenta del segle XX les festes es perden i, després d’unes quantes anades i vingudes no és fins a l’any 1984 que es recuperen definitivament a proposta dels Falcons de Vilafranca i comencen a organitzar-les una Coordinadora formada per representants de diferents entitats socials i culturals de la vila. Aquest model, però, s’esgota l’any 2002 quan la Coordinadora es dissol i és una entitat privada la que s’encarrega d’organitzar-les. L’any 2003 es recupera de nou la Coordinadora fins que el 2017 l’Agrupació de Raimons presenta un projecte a l’Ajuntament per fer-se càrrec, a partir de l’any següent, de les festes i introduir diversos canvis per consolidar-les.

 

FER UN COMENTARI