La reforma integral del carrer Comerç de Vilafranca avança segons el calendari previst i la perspectiva és que el pròxim mes d’octubre estiguin enllestides. Així ho han indicat l’acalde de Vilafranca, Pere Regull, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Francisco Romero, en una visita on s’ha pogut conèixer de primera mà l’evolució de les obres.

En aquesta primera fase, els treballs s’havien concentrat a la zona més propera a l’avinguda de Vilanova. Unes tasques que afectaven sobretot al clavegueram i el subsòl, el que suposa “el 30% del pressupost total de l’obra, però que implica gairebé el 50% de la feina”, apunta l’equip tècnic. A partir d’ara, l’obra s’anirà executant per fases, compaginant la renovació del clavegueram i la urbanització posterior del paviment fins a arribar a l’avinguda de Barcelona, “com si fos una cadena de muntatge”, afegeixen. L’alcalde ha destacat la importància de posar al dia el sistema de clavegueram “perquè el que hi havia era molt antiga i algunes connexions particulars no estaven del tot correctes. És una inversió que no es veu però que s’ha de fer”. De fet, actualment s’està actuant sobre les escomeses, on s’han trobat fuites i connexions antigues o fetes de manera incorrecta.

10 naus catalogades com a Bé d’Interés Local

Però a més de la reforma del vial, el nou carrer també contempla posar en valor les naus industrials que hi ha en aquesta zona. En concret, 10 naus esdevindran Bé Cultural d’Interés Local, un cop s’aprovi el catàleg de patrimoni, que actualment s’està actualitzant. Per donar rellevància a aquesta desena de naus històriques, es col·locarà il·luminació per destacar-les sobre la resta i s’instal·larà al davant de cadascuna una franja de paviment amb les llambordes que s’han trobat arran de les obres i que probablement daten del segle XIX. També es doblarà la quantitat d’arbres que hi ha actualment, que passaran de cinquanta a un centenar.

Es renova, igualment, tot el sistema d’enllumenat públic i es transforma el carrer en zona de prioritat per a vianants. Aixi mateix i com a part de la dinamització del sector, una de les naus acollirà el futur viver de cellers, un projecte molt esperat a la comarca i que, finalment, s’acabarà implantant a Vilafranca del Penedès.

L’alcalde Pere Regull, el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i el regidor de Mobilitat i Projectes Estratègics, Aureli Ruiz. Foto: La Fura.

Per altra banda, el govern ha volgut destacar que el carrer es transforma en zona de prioritat per a vianants, tot i que es manté la circulació de vehicles. Regull ha explicat que l’objectiu és “desviar el major volum de trànsit per altres itineraris” i per això no s’ha previst una connexió directa del carrer cap al centre. De fet, ja s’està buscant un espai per fer un nou aparcament dissuassori, que compensi la pèrdua de places d’aparcament que implica la urbanització d’aquesta zona.

En aquest sentit, l’alcalde i el regidor d’Urbanisme insisteixen en la importància de la reurbanització del carrer Comerç per al barri Molí d’en Rovira i per a Vilafranca. Per Regull “hi haurà un abans i un després al Molí d’en Rovira”. “Volem que aquesta zona esdevingui una nova centralitat a Vilafranca i que això es tradueixi en més activitat econòmica, nous negocis i noves inversions”.

FER UN COMENTARI