Els Iaioflautes del Garraf i la Marea Pensionista del Baix Penedès tornaran a sortir al carrer per mostrar el seu rebuig al projecte de llei de les pensions aprovat el passat 9 de juny

Aquest dissabte els pensionistes del Penedès tornaran a omplir la rambla Principal de Vilanova i la Geltrú en defensa del sistema públic de pensions. Però no serà una mobilització qualsevol: volen mostrar el rebuig de tot el col·lectiu al nou projecte de llei de plans de pensions que el Consell de Ministres va aprovar el 9 de juny.

Aleshores el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivà, va explicar que aquesta llei vol afavorir el desenvolupament dels plans col·lectius de pensions, especialment entre les rendes mitjanes i baixes. Però la realitat és que la norma ha estat envoltada de polèmica. Els pensionistes consideren que el projecte de llei suposa “un cop mortal” al sistema públic de pensions i adverteixen que cal aturar aquesta llei, perquè d’això depèn la sostenibilitat de les futures pensions i el manteniment de l’actual sistema de repartiment. “El plantejament econòmic d’aquest projecte de llei portarà a empobrir el sistema de pensions i obrirà la porta a la seva privatització”, denuncia Llorenç Guasch, portaveu de la plataforma Iaioflautes Garraf.

Més implicació

Un dels actes reivindicatius previstos per dissabte serà la recreació d’uns diàlegs per fer reflexionar  el públic sobre la manca d’implicació de la ciutadania, una de les principals preocupacions de les plataformes pensionistes. Per això, es donarà veu a dues posicions que, segons expliquen, es produeixen molt sovint quan es parla sobre el futur de les pensions. D’una banda, se simularà una conversa amb una persona gran, a la qual li és igual el futur de les pensions “perquè ell ja en té”. L’objectiu serà explicar que “el que està en joc és, realment, les pensions dels seus fills i nets”.

De fet, la gent jove és un altre dels col·lectius que menys s’impliquen en aquesta qüestió. Per això, des de Iaioflautes Garraf es recrearà un diàleg amb un jove per explicar com és d’important la seva intervenció “perquè aquest dret no es vagi perdent”. Segons Guasch, aquesta manca d’implicació té molt a veure amb l’educació que reben als centres educatius: “Quan estudien economia, fan servir llibres que estan escrits per gent de la banca i, ara, amb l’assignatura d’Emprenedoria, han convertit el que és un problema social en un problema personal. La conclusió és que si fossis emprenedor no estaries a l’atur i això no ho podem permetre. Hem d’explicar la veritat i implicar els joves perquè lluitin pels seus drets”.

Tardor calenta

Des de la plataforma asseguren que aquesta aprovació no representa cap punt final perquè “seguirem lluitant des dels carrers i des de les institucions amb el suport de treballadors i ciutadania”. A més a més de l’acte previst per aquest dissabte, Iaioflautes Garraf avisa que s’està preparant una gran mobilització social per a la tardor, amb la voluntat que aquest projecte no es pugui desenvolupar.

FER UN COMENTARI