Divuit municipis de l’Alt i Baix Penedès acolliran enguany espectacles del Festival EVA, que se celebrarà entre el 31 de maig i el 9 de juny

El Festival En Veu Alta, l’EVA, arriba a la quinzena edició reivindicant el territori, no en va es programen gairebé una seixanta d’activitats en 44 emplaçaments diferents de 18 municipis de l’Alt i Baix Penedès.

Ja des dels seus inicis, l’any 2005, l’EVA ha cercat la singularitat també en les seves ubicacions i ha programat activitats en racons insòlits, amagats, desconeguts i fins i tot prohibits per posar en evidència la diversitat, riquesa cultural, social i patrimonial de l’Alt i Baix Penedès. Enguany el festival arribarà a places, patis, camins de terra, centres culturals, museus, jardins, biblioteques, cellers, escoles, instituts, centres especials de treball, hospitals, centres d’interpretació, casals de la gent gran, a un cinema, a un cementiri, a uns safareigs i fins i tot dins una sitja. Justament, per ressaltar la importància del territori i dels emplaçaments que acullen les activitats, l’EVA ha creat diferents vídeos per explicar els secrets de molts espais.

Tot i que enguany la reivindicació del territori és un dels grans protagonistes, la paraula dita, la narració oral, continua sent l’eix vertebrador del festival. La 15a edició de l’EVA la protagonitzarà la narradora i directora del certamen, Jordina Biosca, amb un pregó que assegura que remourà i sacsejarà els espectadors. Serà el divendres 31 de maig a Sant Sadurní. Biosca ha destacat que enguany, coincidint amb les quinze edicions, s’han programat activitats que ja han estat prèviament a l’EVA. Aquest és el cas de Roger Mas, que serà a Sant Sadurní i al Vendrell (als jardins de la Fundació Apel·les Fenosa) el 7 i 8 de juny amb un concert amb obres de grans creadors. En aquest sentit, Biosca reivindica la repetició: “Un disc l’escoltem moltíssimes vegades, per què no podem tornar a veure, a sentir un espectacle que encara és vigent?”.

Altres autors que tornen a l’En Veu Alta són Marc Parrot, que actuarà amb la il·lustradora Eva Armisén el 9 de juny a Torrelavit, o Quimet Pla i Núria Solina, el 6 de juny a Gelida. D’altres narradors de pes que participaran en el festival seran la colombiana Carolina Rueda, actualment de gira per Europa, que serà a La Bisbal el 6 de juny; José Manuel Garzón amb “Nacidos culpables” en la qual posa veu a testimonis reals, fills de membres de les SS de l’alemanya nazi que han heretat una culpa que no és seva (divendres 7 de juny a Sant Sadurní). La tradició oral del País Valencià tindrà un pes especial amb la participació de diferents glosaires com Carles Cano i Llorenç Giménez, el dissabte dia 8 al Pla del Penedès, o la companyia Va com va Teatre presentant el muntatge “Tornant a les arrels”, el divendres 7 a Llorenç.

A més dels espectacles de narració i teatralitzats, l’EVA convida cada any persones per parlar de les seves vivències, sense guions, ni assajos, ni posada en escena. Enguany a Les entranyes de l’EVA hi participaran Amin Sheikh, que va ser un nen del carrer a Bombai i que actualment viu a Llorenç, i Quim Arrufat, que parlarà del pas de la política municipal al Parlament.

“Llits”, a Sant Sadurní

Sant Sadurní és una de les capitals de l’EVA. Acull un bon gruix d’actes del festival i, tal com comentava la regidora de Cultura, Montse Medall, “gràcies a aquest festival la vila ha guanyat molt culturalment”; de fet, la Diputació de Barcelona ha declarat el certamen com estratègic per Sant Sadurní. Enguany la plaça de la Vila acollirà, durant tres dies, “Llits” una producció pròpia de l’EVA i l’Ajuntament. El muntatge consistirà a reproduir una habitació amb lliteres per tal que el públic s’estiri al llit i el narrador s’apropi per explicar-los històries a cau d’orella. En aquesta edició s’obrirà Can Guineu per acollir un recital al pati i també es celebrarà una activitat en un espai poc conegut de l’edifici de l’Ateneu. I tot plegat sense renunciar a l’acte més concorregut de tots: “Per viure el cementiri, no cal morir-se”, que per sisè any es farà el dissabte a la nit, 1 de juny, al cementiri.

Durant aquests quinze anys l’EVA ha crescut en programació, en localitzacions i en reconeixement. Per Jordina Biosca, la directora artística, el festival fuig de les multituds: “No busquem gran repercussió, sinó que apostem per apropar la cultura de qualitat al territori”, conclou. Es calcula que a l’EVA hi participen entre 3.000 i 4.000 persones cada any.

FER UN COMENTARI