Al pot petit hi ha la bona confitura. Ho diu el refranyer català i es pot aplicar a tots els conceptes. I al Microvi, la dita s’hi escau com anell al dit. Perquè la raó de ser del Microvi és, precisament, donar a conèixer els cellers d’escassa dimensió, que fan produccions molt controlades, però que no per això han de ser de menor qualitat –ans al contrari– i que sovint són les grans desconegudes, ja que les tirades són limitades, a voltes limitadíssimes. És per això que el Microvi és com una petita joia per a tota persona afeccionada a tastar vins diferents.

El Microvi arriba enguany a la seva cinquena edició. Organitzat per l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès, programa una desena d’activitats disseminades per la majoria de nuclis urbans del municipi entre l’11 d’abril i el 4 de maig. El punt àlgid serà aquest cap de setmana, en concret dissabte, amb la Mostra de Petits Cellers que es fa a l’avinguda principal de l’Arboçar, entre les 11 del matí i les 3 de la tarda i també de 2/4 de 6 a 8 del vespre (en cas de pluja, es farà a Can Ràfols dels Caus).

L’acte central del Microvi reunirà una àmplia representació de cellers de dimensió reduïda vinguts de totes les regions vitivinícoles de Catalunya, amb quatre cellers francesos d’excepció (també de diferents regions), que agafen el relleu de la regió de Querétaro, a Mèxic, com a país convidat. La dinàmica per assistir-hi és la mateixa que els quatre anys anteriors: el tiquet d’accés, que enguany costa 20 euros, dona dret a tastar tots els vins que hi haurà a la Mostra i també serveix com a val de descompte de tres euros per a la compra de qualsevol ampolla dels cellers que hi seran presents. El forfait d’entrada permetrà entrar i sortir del recinte tantes vegades com es vulgui, de manera que s’hi pot anar al matí i repetir a la tarda.

La Mostra d’enguany coincideix amb la jornada de reflexió de les eleccions al Congrés i al Senat, de manera que qui encara no tingui presa la decisió, hi pot acabar de rumiar amb una copa a la mà d’un vi que segurament mai abans havia tastat. En total hi haurà prop de 200 vins tranquils o escumosos per tastar, de totes les varietats, regions i cupatges, elaborats per una trentena llarga de cellers.

6. Trenta cellers

Són trenta els cellers que seran presents demà dissabte a la Mostra de Petits Cellers de l’Arboçar, dels quals divuit són fets a casa nostra, al Penedès, i dotze procedeixen d’altres regions. Del total, n’hi ha sis que tenen el seu celler a Avinyonet mateix, i dels altres dotze penedesencs hi ha una representació de quasi totes les subzones, incloent-ne un de l’Anoia i dos del Baix Penedès. També oferiran els seus vins dotze cellers d’altres regions vitícoles catalanes, com són el Priorat, Tarragona, Empordà i Alella, entre altres, i, com a reclam especial del Microvi 2019, quatre cellers de quatre de destacades regions franceses, cadascuna amb les seves característiques específiques: els vins d’un dels cinc microclimes de la Borgonya, l’elegància dels rosats de la Provença, els vins francesos de la vessant mediterrània del Rosselló i els vins joves i afruitats de Beaujolais.

5. Cellers participants

Cellers d’Avinyonet
Artcava
DO Cava, Avinyó Nou

Can Ràfols dels Caus
DO Penedès / DO Cava
Massís del Garraf

Cava Avinyó
DO Cava

Mas Comtal
DO Penedès

Vins de Foresta
Massís del Garraf, l’Arboçar

Vins i Caves Cuscó Berga
DO Cava / DO Penedès, les Gunyoles

Cellers del Penedès
Cal Teixidor
DO Penedès / DO Cava / Sense DO
barri les Salines de Vilafranca

Can Descregut
Alt Penedès, Vilobí

Can Vich
DO Penedès, Mediona

Vins L’Apical
Baix Penedès, Llorenç

Celler Esteve i Gibert
DO Penedès, Ordal

Celler Terra de Marca
DO Penedès, la Múnia

El Jardí dels Sentits
Sense DO, Zona Penedès, Lavern

Mas dels Clavers
DO Penedès / Sense DO
Cabrera d’Anoia

Mas Gomà 1724
DO Penedès, Les Cabanyes

Suriol
DO Penedès / DO Cava
Barri Grabuac de Font-rubí

Un Sol Cel
Baix Penedès, Albinyana

Vinyes singulars
Sense DO zona Penedès,
barri La Serra, de Pacs

Cellers d’altres zones vinícoles de Catalunya

SIROT,
Vi de cirera, Baix Llobregat

Carisma
Vinyes dels Pirineus

Celler Escoda Pallejà
DOQ Priorat

Celler La Gutina
DO Empordà
/ Sense DO

Celler Sanromà
Tarragona / Sense DO

Oriol Artigas Viticultors
Alella
Soladares Smart Fermentations DOQ Priorat

Vinyes de la Dot
DO Empordà

Cellers francesos

Bourgogne Sélection
AOC Borgonya

Château Bonnet
AOC Beaujolais

Château de Nestuby
Provença

Maison Albera
Rosselló

4. Calendari lunar

Com va explicar el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès durant la presentació del Microvi 2019, Lluís Carsí, en aquesta edició tots els actes s’han programat seguint el calendari de l’agricultura biodinàmica d’enguany, a petició dels cellers locals participants, per tal de buscar els millors moments per efectuar els tastos i poder apreciar totes les singularitats de cada vi de millor manera.

La incidència del calendari lunar en l’agricultura es coneix des de fa segles, però és molt més recent l’apreciació de la seva incidència en el tast de vins. Segons aquest calendari, la biodinàmica classifica els dies en quatre tipus: fruita, flor, fulla i arrel. Els dies fruita, en què la lluna es troba en els signes de foc (Àries, Lleó i Sagitari) són els millors per
al tast; els dies arrel, en què l’astre travessa els signes de terra (Capricorn, Taure i Verge), desapareixen les notes fruitals però, en canvi, afavoreix l’olfacte com a sentit; els dies 3 són els dies en què la Lluna està situada en qualsevol dels signes d’aire (Bessons, Balança, Aquari). Són els dies més neutrals pel que fa a sabors, que afavoreixen el tast de vins més aromàtics, delicats i florals. Per acabar, els dies Fulla ressalten el toc vegetal dels vins i són especialment indicats per al tast de blancs. En aquesta jornada, la lluna està sota la influència dels signes d’aigua (Càncer, Escorpí i Peixos). Val a dir que la Mostra de Petits Cellers se celebra en un dia Arrel, propici per realçar el sentit de l’olfacte.

3. Música i gastronomia

Per acompanyar aquest festival de tastos de vins de producció limitada, hi haurà a l’Arboçar cinc estands gastronòmics que oferiran racions de menges de nivell, i que aniran a càrrec del Rebost de la Maite, Embotits Mas Caballé, La Cantina de Filomena, Pollastres a l’ast Avinyonet i Xerigots. A banda de l’espai gastronòmic, també es reserva una zona infantil on les famílies poden deixar els seus fills i filles al càrrec de monitors i monitores del casal d’estiu d’Avinyonet, i a la tarda hi haurà a més música en directe per amenitzar l’estada.

2. I també…

Un cop passat l’acte més important del Microvi, la Mostra de Petits Cellers, encara restaran tres activitats per acabar de completar el programa d’enguany. Diumenge es farà a Avinyó Nou un acte en clau local, el Winefest, amb el qual es vol celebrar l’arribada de la primavera amb els nens i les nenes del municipi. Serà d’11 del matí a 2 del migdia, a les places de la Font, de l’Església i al carrer Avenir, i s’hi podrà trobar una matinal de música en directe, els vins i caves dels cellers d’Avinyonet del Penedès i de comerços del municipi, activitats infantils i també es farà el lliurament dels lots de flors de la campanya de guarniment de terrasses i balcons.

Els darrers dos actes del Microvi 2019 seran el cap de setmana que ve. El divendres dia 3 de maig, a partir de les 9 del vespre, es farà al Centre Cultural i Recreatiu La Parra, d’Avinyó Nou, el sopar-maridatge de vins i caves d’Avinyonet del Penedès. Hi prendran part els cellers Osdorajo, Can Ràfols dels Caus, Mas Comtal i Caves Avinyó, i les menges amb què es maridaran aniran a càrrec de la Societat: són unes croquetes de sobrassada amb formatge de Maó, un cuscús de carn, unes cuixes d’ànec amb fruites dolces i unes postres de músic. A banda d’estar amenitzat amb música en directe, l’àpat comptarà amb els comentaris de Martí Torrallardona, enòleg guanyador del 15è Premi Jaume Ciurana d’Enologia 2014/15. El preu de l’entrada és de 30 euros, amb aforament limitat, i es poden adquirir als webs www.turismeavinyonet.cat o www.enoturismepenedes.cat.

Finalment, el dissabte 4 de maig la caminada d’orientació Naturvi suposarà la cloenda del Microvi. Serà a partir de les 4 de la tarda, amb sortida des del local social de Can Mitjans i el preu de participar-hi serà de 5 euros (3 euros per als menors de 31 anys). Aquesta passejada forestal per primer cop tindrà la condició de caminada d’orientació, de manera que es donarà dues hores a tothom qui hi participi per localitzar la vintena de balises que hi haurà disseminades (o les màximes possibles) i tornar al local de Can Mitjans. Es podrà fer, doncs, individualment o en grup, caminant o contra-rellotge. Les inscripcions prèvies es poden fer al web www.enoturismepenedes.cat.

1. “Els cellers petits tenien moltes dificultats per tenir visibilitat”

Lluís Carsí, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Avinyonet
del Penedès

D’on neix la idea de fer el Microvi?

Dins l’Ajuntament es va fer un pla de dinamització turística i promoció econòmica i un dels objectius era la creació d’una fira. Hi havia diferents propostes, buscant sempre la singularitat, i va sortir la idea de fer una fira de petits cellers.

Hi ha un gran boom de cellers d’avis que havien quedat en desús, que els han agafat els seus nets i que tenien moltes dificultats d’anar a fires més grans, i nosaltres volem donar visibilitat a aquests cellers.

Quina procedència té el públic de la Mostra de Petits Cellers?

Un volum important de la gent prové de la Zona Metropolitana de Barcelona i també de les comarques pròximes: Penedès, Garraf i Anoia. No demanem la procedència però vas parlant, molts repeteixen i t’expliquen d’on venen.

Enguany s’ha apujat el preu d’entrada fins a vint euros.

El motiu d’apujar el preu és que poques fires hi ha que donin tant, per tan poc.

Té possibilitats de créixer, la Mostra, en un poble tan petit com l’Arboçar?

No és l’objectiu, almenys en quantitat, perquè els cellers són petits i tenen el vi que tenen. A més, pel lloc on es fa, per temes de capacitat, d’aparcaments, d’infraestructures, no es pot créixer, i la idea és mantenir-la petita. 1.000-1.200 persones en un poble petit, que la gent no sap on és, el busca en un mapa, paga l’entrada i s’hi està… a tot això la gent hi dona un valor. Qui vulgui anar a passejar un dissabte a la tarda, aquesta no és la seva mostra.

FER UN COMENTARI