L’INCAVI presenta una nova eina que recull la comercialització detallada dels vins catalans

0
742
El 2019, un 47% del vi català amb DO es va vendre a Catalunya. // PEXELS

Aquest dijous l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha presentat una nova eina “molt útil per tothom que treballa difonent informació, flexible i pràctica per analitzar la informació estadística vitivinícola”, segons apuntava el director general de l’INCAVI, Salvador Puig.

La finalitat de la nova eina és recollir tota la informació dels 611 cellers que formen part de les Denominacions d’Origen catalanes, per tal de disposar d’un conjunt de dades exhaustiu i digitalitzat relacionat amb la comercialització del vi català. Xavier Agell, cap de Secretaria de l’INCAVI, apuntava que l’eina aporta dades de volum calculat en ampolles; i de valor calculat en euros a partir del que el celler ven als distribuidors. A més, també es pot consultar la repercussió de les exportacions del vi català als diversos continents i territoris, i utilitzar filtres temporals, de denominacions i territoris o de tipus de vi, entre altres.

Agell afegia que de moment la pàgina conté les dades de les denominacions víniques, a excepció de la DO Alella que s’anirà incorporant les properes setmanes, i la DO Cava, tot i que això últim “és una pretensió de futur”.

Per Agell, amb aquesta nova eina “s’està complint un dels propòsits del simposi Vins Vinents, on es va establir que calia digitalitzar i agrupar dades dels cellers” per disposar d’informacions des del sector, des del seu origen. De moment s’hi recullen informacions del 2015 al 2019, i s’estima que al mes de juny ja es podran consultar les dades del 2020.

Un 47% del vi de les DO catalanes del 2019 es va vendre a Catalunya

Si bé l’eina de l’INCAVI no recull dades de tots els cellers de Catalunya o de tots els cellers amb DO, agrupa les informacions aportades pels cellers que sumen entre el 90 i el 95% de la producció del territori. Aixi, l’INCAVI també ha explicat que segons el seu recull un 47% de la producció de vi català es va comercialitzar a Catalunya el 2019 mentre que es mantenia el nivell d’exportació, i s’ha passat d’un preu mig de sortida del celler per ampolla de 2,83 € al 2015 a un preu de 3,274 € al 2019: “això demostra que hem aconseguit que augmenti el valor del producte i la destinació en el mercat català del vi català, perquè s’ha reforçat el mercat domèstic” assegurava Puig.

En exportacions, i també segons les dades de 2019, els principals països destinataris són el Regne Unit, Alemanya i Suècia; i a nivell europeu es van exportar un total de 23 milions d’ampolles. Tot i així, el director de l’INCAVI reconeixia que els efectes de la pandèmia “són un daltabaix i distorsionaran totes les tendències; tot i que la davallada de les exportacions no ha estat tan gran com ens pensàvem”.

FER UN COMENTARI