L’Institut del Cava i Pimecava fan efectiva la reunificació sota la marca AECAVA

0
1076

Després de 14 anys separades, les dues patronals del cava, l’Institut del Cava i PimeCava, han fet efectiva aquest divendres la seva reunificació, que portava gestant-se des de la segona meitat de l’any passat i que estava acordada des del febrer. En l’assemblea general dels grans cavistes, celebrada aquest divendres, s’ha oficialitzat aquest retrobament, que prèviament, el 21 de maig, havia tingut la seva primera part en l’assemblea dels petits i mitjans cellers que elaboren cava.

Com a resultat, la patronal dels elaboradors de cava actua des d’avui sota la marca AECAVA – Associació d’Elaboradors de Cava, compta amb uns 80 cellers associats que representen en termes econòmics a més del 90% del sector. Damià Deàs, president d’AECAVA, valora molt favorablement aquest acord històric:: “M’agradaria destacar la bona entesa que ha existit entre les dues entitats des de l’inici de les negociacions. Amb aquesta unió, no només enfortim la cohesió entre els elaboradors de Cava, sinó que també enriquirem la nostra associació”. Pere Guilera, fins ara al capdavant de PimeCava, també ho destaca: “Aquesta unió té molt de sentit, sobretot en aquests moments en què necessitem prendre decisions importants, i AECAVA es converteix en una associació molt forta”.

En aquest context, l’Assemblea General també ha aprovat el retorn del celler i membre fundador de la patronal, Codorníu, que va presentar la seva renúncia a formar-hi part fa un any i mig.

La fusió de les dues entitats no s’entendria sense el degoteig de cellers que en la darrera dècada i mitja han abandonat la DO Cava per seguir fent vins escumosos de qualitat sota altres marques. Primer va ser Raventós i Blanch; després els que van buscar l’empara de la DO Penedès i que ara venen com a Clàssic Penedès; i finalment, i sobretot, amb la marxa del grup de cavistes que van crear Corpinnat. En tots els casos, els abandons de la DO Cava eren per exigir diferenciar els caves de qualitat i fets al territori Penedès, de la resta. A la DO Cava li ha costat entendre-ho, però finalment ha pres cartes en l’assumpte i preveu abans de la verema aprovar la zonificació i la segmentació, per ser efectives durant la collita de 2021. I és el en marc de la marxa de tants cellers significatius i representatius, que han afeblit la marca cava en el seu conjunt i ha fet evident la seva desunió, que cal entendre la reunificació de les patronals.

FER UN COMENTARI