Entitats ecologistes denuncien la intervenció que s’ha fet en un espai natural recuperat, però l’Ajuntament assegura que és una actuació que es fa cada any per controlar exòtiques

La platja de Ribes Roges de Vilanova es llevava aquest dissabte amb una imatge insòlita. Després d’anys de recuperació i renaturalització d’aquest espai, maquinària pesant havia passat per una zona propera al torrent, arrasant amb la vegetació i afectant, de retruc, espècies catalogades com a protegides. Es tracta, aproximadament, de dos terços del prat de pradells salins i jonqueres que hi havia a Ribes Roges.

Els fets s’han denunciat a través d’un vídeo a la xarxa social Twitter, on es pot observar que la sorra ha estat completament llaurada i a terra, restes de voga trinxades, una planta protegida i “un bioindicador de com s’havia recuperat tot aquest espai”. Ara s’estan recollint totes les dades possibles i “farem consultes a la Fiscalia de Medi Ambient, Agents Rurals i a qui calgui per veure si el que s’ha fet aquí podria ser constitutiu de delicte mediambiental”, denuncien a través del mateix vídeo.

L’APMA denuncia els fets

Des de l’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA-EdC) lamenten que s’hagi destruït un espai natural que estava recuperat: “És un dels espais de Vilanova on hi ha més biodiversitat i productivitat ara mateix. És un bosc que absorbeix quantitats molt importants de diòxid de carboni i s’hauria de cuidar com un tresor”. L’ambientòleg de l’APMA, Jaume Marsé, no entén que hagin permès que maquinaria pesant faci malbé un ecosistema que també és una zona d’alimentació de molts ocells. “Cada vegada hi havia més ocells en aquesta part i és on hi nidificava el corriol camanegre”, explica Marsé, que celebra que no s’hagi tocat la part del torrent.

La interpretació dels fets que fa l’entitat ecologista és que a l’Ajuntament de Vilanova “no hi ha coordinació entre alguns departaments o que hi ha interessos contraposats”: “Hi ha qui encara creu que la platja és sinònim de turisme de sol i platja i d’altres que saben que és un espai natural que s’està refent”.

L’APMA també considera que aquest tipus d’actuacions haurien d’obeir a una planificació ben feta. Un pla d’usos en el que, segons expliquen, han volgut participar però “no ens han fet cas”. En aquest sentit, exigeixen que cal buscar una figura jurídica per protegir l’espai de forma adequada perquè això no torni a passar. “Que un regidor d’Urbanisme s’hagi d’encarregar de la cura i del respecte de la platja espanta una mica”, diu Marsé.

Una intervenció que es fa cada any

Des de l’Ajuntament expliquen que l’actuació a Ribes Roges estava prevista en el pla de condicionament de platges “per fer compatibles l’esbarjo i la protecció del corriol camanegre”. De fet, es tracta d’una intervenció que es fa cada any, amb l’objectiu de retirar les especies invasores com el xanthium i deixar la sorra lliure de vegetació, ja que és un ambient propici per a la nidificació del corriol: “És important que traiem la vegetació de la zona on nidifica el corriol perquè és una espècie que pon els ous a la sorra”.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, admet que la llaurada ha estat “més profunda” que altres anys perquè “s’ha fet servir un tractor diferent i perquè la intervenció encara no ha acabat”. En aquest sentit, aquests dies s’han de dur a terme tasques de perfilat i garbellat posterior de la sorra, i anivellaments en alguns sectors per afavorir punts de vegetació i “deixar la platja en millors condicions”. Sobre la retirada dels tancats, Serra ha explicat que des del Departament de Costes els han dit que no tenen permís per col·locar-los, “però quan ens el donin, tornarem a delimitar la zona”.

Ara caldrà veure quant de temps triga a recuperar-se l’espai. Segons el regidor de Medi Ambient, “les zones que s’hagin de regenerar ho faran perquè l’entorn ho facilita”. De fet, la flora de platja és dinàmica i té una velocitat de recuperació i desenvolupament alta en comparació amb altres sistemes ecològics. Segons l’Ajuntament, la zona d’actuació retornarà a un estat de paisatge més integrat i amb el desenvolupament òptim de vegetació els mesos vinents, afavorida per la climatologia hivernal.

FER UN COMENTARI