Llegir, les guerres i Sant Jordi

0
266

L’escriptora nord-americana Elizabeth Hardwick (1916 – 2007) deia: “El regal més gran és la passió per llegir. És barat, consola, distreu, excita i et dona coneixement del món i vasta experiència”. Aquesta última frase em fa pensar que estem vivint una guerra caòtica, amb reflexos devastadors, semblant a temps passats; malauradament, no és l’única ni l’última, i totes les guerres bèl·liques tendeixen a ser cruels, violentes, desgavellades i sense sentit.

Tornant al contingut principal de la frase inicial, observem que la virtut de llegir emmagatzema passió, consola i distreu; a més, tendeix a donar coneixement, valor i experiència, però ensopega amb l’avarícia, la venjança, l’odi, l’enveja, present en el poder destructor de l’home com a ésser “irracional”. Em pregunto: Si llegir ofereix coneixement i vasta experiència, on són els resultats? On hi ha els principis i ensenyaments essencials dels nostres pares, mestres, tutors, escoles, biblioteques…? Què fer per afrontar el dilema d’una guerra, que demostri harmonia per a una convivència humana, amb el noble desig d’aprendre, estimar i compartir, practicat per ser eficients a la feina, la societat, l’entorn natural, que descarti la corrupció, que potenciï l’autoestima i actituds responsables?

La presa de consciència generalitzada dels nostres actes és educacional i depèn de nosaltres mateixos. Suggereixo ser crític, honest, avançar, continuar llegint i contrastar realitat, equilibri i coneixement.

Ramon Caba Robletto

Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI