Llum verda per la recollida de residus porta a porta a Vilanova

0
931

El ple de l’Ajuntament de Vilanova va aprovar ahir dilluns amb els vots a favor del govern (ERC, Capgirem Vilanova-CUP i Junts per Vilanova) i de SOM VNG el canvi de model de recollida de residus municipals i, a la vegada, treballar per a l’aplicació d’un sistema de pagament per generació. PSC i Cs hi van votar en contra.

La regidora d’Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, va subratllar que aquest canvi de model havia de ser un projecte de ciutat i que per això el govern havia decidit debatre’l i portar-lo a aprovació al ple: “És una decisió transcendental que ens agradaria que generés el màxim consens”, va anunciar. Fa unes setmanes el govern va convocar tots els grups de l’oposició per presentar-los els resultats de l’estudi de viabilitat del projecte encarregat per l’Ajuntament , el qual va concloure que el porta a porta a Vilanova era viable i va apuntar la necessitat de dividir la ciutat en dues grans zones i dur en elles sistemes de recollida porta a porta diferents. Jofra va insistir que el model actual està esgotat i no funciona, ja que el 76% dels residus generats van directament a l’abocador i va destacar que amb el porta a porta es generarien 46 nous llocs de feina.

La inversió municipal per a tirar endavant el porta a porta es calcula que serà de 7 milions d’euros, sobretot per fer front a la compra de vehicles i maquinària. En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient va anunciar que l’Ajuntament a través de l’Agència Catalana de Residus està tramitant la sol·licitud d’una subvenció europea que podria reportar-los fins a 2,4 milions d’euros. “Pensem que tenim moltes possibilitats d’obtenir-la, però això no ho sabrem fins a la tardor”, comentava Jofra.

La proposta del govern va comptar amb el suport de Som VNG; El regidor Enver Aznar manifestava que “ens toca actuar com a ciutat, malgrat això no estigui exempt de dificultats” i insistia en la necessitat de fer molta pedagogia.

El govern preveu implementar el sistema porta a porta en un any i mig, un període que per PSC i Ciutadans és massa curt. El regidor socialista Gerard Llobet va insistir que el seu no a la proposta no és per estar en contra del porta a porta, sinó pel poc temps que ha tingut l’oposició per estudiar el projecte i pels dubtes que els hi genera aquest model aplicat a una ciutat de les dimensions de Vilanova: “No s’ha volgut buscar cap consens en un tema tan important i no volem ser-ne corresponsables”, deia. Els socialistes creuen que aquest model a la llarga serà més car que l’actual i que queden molts serrells sense tancar. Marta Jofra va insistir que el model actual no és ni eficient ecològicament ni econòmicament: “el seu model ens ha portat a la situació actual”, va etzibar-li a Llobet.

Des de Ciutadans Erica Quintero va criticar que el govern no tingui sobre la taula un pla B per si el porta a porta falla i va mostrar-se molt escèptica amb l’èxit que pugui tenir: “estem acostumats a llençar la brossa a qualsevol hora i a qualsevol dia de la setmana. El porta a porta no és el nostre model, no ens quadra i no veiem com es pot concloure que un sistema sigui millor que l’altre”, va concloure. Cs va explicar que el seu model era un sistema indirecte i de contenidors, apostant per una licitació amb un plec de condicions més exigent.

I ara, què?
Amb l’aprovació d’aquest punt, el ple va donar llum verda al canvi de model de la recollida, no la gestió que encara està en fase d’estudi. A partir d’ara el que farà l’Ajuntament és encarregar un informe detallat per concretar diversos aspectes com la manera com s’adquiriran i es distribuiran les bosses, les hores i dies de recollida, etc.

Pel que fa al sistema de gestió, Jofra va anunciar que la voluntat política del govern és internalitzar-lo, “però és un servei amb molts treballadors, amb un volum d’inversió important i hem d’estar molt segurs abans de fer aquest pas”.

FER UN COMENTARI