Entendre l’ecosistema marí és clau per a supervisar, avaluar i gestionar el seu funcionament, però, per això es necessiten dades que els científics puguin estudiar. I recollir aquestes dades és l’objectiu del projecte PLOME (Plataforma de Larga Duración para la Observación de los Ecosistemas Marinos) que lidera la Universitat de Girona i que compta amb la participació del Centre de Desenvolupament de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de l’observatori OBSEA de Vilanova i la Geltrú, entre d’altres.

Amb un pressupost d’un milió i mig d’euros, aportats l’Agència Estatal d’Investigació i pels fons europeus Next Generation, el projecte té l’objectiu de desenvolupar una plataforma submarina per monitorar de manera intel·ligent els ecosistemes marins en temps real. Per fer-ho, es desenvoluparan un conjunt de sistemes independents format per estacions fixes que romanen al fons marí, vehicles submarins i vehicles de superfície que treballen conjuntament i autònoma per recollir dades.

De fet, gràcies a l’experiència adquirida després de més de deu anys des del desplegament de l’observatori marí OBSEA, el grup SARTI s’ocuparà del disseny dels landers, les estacions que acolliran instrumentació com ara les càmeres i sensors, els dispositius de comunicació amb la superfície, i els elements de recuperació de les plataformes. “Els landers permeten la mesura de diferents paràmetres marins en un punt fix i permetran enllaçar les comunicacions de tota la plataforma amb superfície”, especifica l’investigador de la UPC Joaquín del Río, vinculat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG).

Vehicle subaquàtic autònom Sparus II prenent imatges del fons marí. // UPC.

Vilanova i la Geltrú, punt d’estudi 

Durant els tres anys de durada del projecte, es faran tres experiments a diferents llocs del litoral català. El primer es farà el 2023 a la costa de Sant Feliu de Guíxols. Serà la primera vegada que les tecnologies desenvolupades treballaran de manera conjunta per obtenir dades del fons marí. Durant el 2024 es realitzaran dos experiments finals del projecte. El primer consistirà en una validació a profunditat, entre 300 i 500 metres, en una àrea protegida de pesca real prop de la ciutat de Barcelona, mitjançant un vaixell oceanogràfic. En aquest experiment es validaran els sistemes de monitoratge en condicions reals durant diversos dies, supervisant i operant els sistemes des del vaixell.

El segon experiment es realitzarà a la costa de Vilanova i la Geltrú, i consistirà a validar tots els sistemes a poca profunditat al llarg d’una setmana de manera ininterrompuda. La plataforma estarà connectada amb l’observatori marí OBSEA, i això permetrà el monitoratge en temps real de tots els sistemes per comprovar que funcionen correctament.

Amb els robots submarins, les estacions fixes i els vehicles de superfície, PLOME acaba sent “una plataforma que pot monitorar una zona durant diverses setmanes, i fins a un mes, sense necessitar la intervenció humana”. Fins ara, les dades només s’extreuen mentre hi ha un equip humà que realitza una campanya oceanogràfica.

FER UN COMENTARI