L’oposició veu mancances al nou organigrama de govern de l’Ajuntament de Vilafranca

0
222
Ple municipal d'aquest dimarts.

Aquest dimarts a la tarda hi ha hagut el primer ple de la legislatura a l’Ajuntament de Vilafranca, en què s’ha donat compte del nou organigrama municipal i retribucions a càrrecs electes, i ha estat la primera ocasió en què l’oposició ha pogut dir la seva als primers passos que dona el nou govern que lidera Francisco Romero (PSC).

En el repartiment de carteres, Montse Romagosa (Vilafranca en Comú) hi troba a faltar una regidoria de transició ecològica, que lideri (entre altres) la creació de comunitats energètiques de barri, i una de benestar animal (ha aprofitat per lamentar que l’Ajuntament té una ordenança pionera, però que no s’aplica). També considera que s’està desaprofitant l’ocasió per fer un govern estable amb els partits d’esquerres.

Txus Magallón (CUP) hauria volgut que s’haguessin creat dues àrees específiques més: una de transparència i una de feminista. També s’ha sorprès que la Junta de Govern no sigui paritària (quatre homes, dues dones).

Pere Sàbat (ERC) veu l’estructura del nou govern “caòtica”, amb poca “operativitat” i mantenint la inèrcia dels anteriors governs de Junts-PSC. Troba a faltar regidories de mobilitat, d’FP i universitats, de política lingüística, de memòria democràtica (que retiri la foto del Saló de Plens de l’alcalde de la dictadura de Primo de Rivera) i de benestar emocional.

Aureli Ruiz (Junts) considera, en canvi, que 30 regidories són massa, “amb 20 n’hi hauria prou” Desaprova que s’hagi repartit en dos la regidoria d’educació, com també urbanisme i projectes.

A tot això, el portaveu del PSC Miquel Medialdea ha ratificat la voluntat de governar sols, amb acords amb la resta de grups, i “donar-nos un temps per veure inèrcies” abans de prendre cap decisió sobre si ampliar el govern a altres grups.

Quant a les retribucions, es mantenen les aprovades fa quatre anys, que fixen el sou de l’alcalde en 4.500 euros mensuals per 14 pagues (si la dedicació és completa), el dels tinents d’alcalde en 4.000, la resta de regidores de govern en 3.500. Qui cobri per assistències rebrà 645 euros per anar a un ple, 270 per comissió informativa i 430 tant per junta de govern com per junta de portaveus.

VeC hi va votar a favor. ERC ha criticat que són uns sous molt propers als màxims permesos per llei. Junts entén que cal cobrar segons la responsabilitat que es tingui i amb uns sous atractius “si es volen tenir bons polítics”, ha dit Ruiz. I Marta Soler (CUP) ha estat la més crítica: veu “dantesc” atribuir-se uns sous “tan estratosfèrics i allunyats dels ciutadans”, hi veu “falta d’ètica” i situa el màxim que s’hauria de percebre per estar a l’Ajuntament en 2.200 euros mensuals (el doble del sou mínim interprofessional).

FER UN COMENTARI