“Mengem o se’ns mengen?” el Desnormalitza’t debatrà al voltant del sector agroalimentari

0
203

El cicle de debats i xerrades organitzat per Coopsetània arriba enguany a la tercera edició i celebrarà activitats a Vilanova, Igualada i Calafell

Del 6 d’octubre al 10 de novembre Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf, organitza el cicle de xerrades i debat Desnormalitza’t. La iniciativa, que enguany arriba a la tercera edició, té per objectiu qüestionar el que és normatiu al voltant d’algun àmbit i presentar les alternatives que s’erigeixen al model imperant. Sota el lema “Mengem o se’ns mengen?”, enguany l’agroecologia i l’alimentació es posaran al centre del debat.

Resulta sorprenent, però per si el sector primari de casa nostra desaparegués els prestatges dels supermercats continuarien estant plens, ara bé, a quin preu? Quin impacte suposaria això per a les consumidores? I pel territori? Aquesta reflexió és el punt de partida al voltant del qual s’articula enguany el Desnormalitza’t. Qui decideix què mengem? D’on provenen, com es produeixen i qui hi ha darrere dels aliments que ingerim? Quant “greenwashing” s’amaga a les etiquetes o certificacions ‘eco’? Què en queda del patrimoni culinari del nostre territori? Aquestes qüestions buscaran resposta en les quatre activitats que programa el cicle en la seva tercera edició. Quatre jornades que, per primer cop, es descentralitzen i, a banda de Vilanova i la Geltrú –el seu emplaçament habitual–, tindran lloc també a Calafell i Igualada.

Del 6 d’octubre al 10 de novembre

El cicle s’articula al voltant de quatre activitats que tenen per objectiu promoure la reflexió al voltant del model d’agroecologia i alimentació imperant i sobre les conseqüències socials, ecològiques i econòmiques que comporta. Alhora, cada sessió servirà per descobrir i conèixer altres maneres de produir, elaborar, comercialitzar, consumir i fins i tot cuinar, que s’erigeixen des de l’economia social i solidària i que defugen de la lògica del benefici per apostar per la sostenibilitat i el benestar de les persones.

El tret de sortida de la tercera edició del Desnormalitza’t es donarà el dia 6 d’octubre a Vilanova i la Geltrú. Cal Trajo acollirà la presentació de la revista Aliment, una edició monogràfica de Crític centrada en la crisi alimentària que patim. En l’acte, que es concep com una conversa a tres bandes, hi participarà Laia Soldevila, directora de la revista; Ricard Huguet, productor agroecològic i membre d’Unió de Pagesos; i Carolina Zerpa, del grup de consum La Vinagreta de Vilanova i del col·lectiu Cuchara.

El dia 27 d’octubre, la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú acollirà una taula rodona al voltant del sector primari i la crisi de relleu que pateix. Per què gairebé no queden pescadors al nostre litoral? Per què van tancant tantes confraries? Per què els joves no volen ser pagesos? Quin paper hi juga i hauria de jugar l’administració pública per sostenir el sector? Sota el títol “Sector primari en crisi: si no hi ha relleu…, què?!” l’activitat tindrà dues parts diferenciades: una primera en què una família de pescadors de Vilanova i la Geltrú mostrarà les arts de la pesca tradicional que encara conserven i apliquen en el seu dia a dia, i una segona part on es donarà la paraula a Adrià Ramon, corresponsable del projecte Coop-era que promou el relleu agrari a partir de la capacitació en tasques agràries de persones vulnerables; Licie Lafleur, directora de l’Acadèmia Rústika, una iniciativa nascuda a l’Alt Penedès que promou la formació d’excel·lència en els àmbits de coneixement clau per al futur del territori camperol; i un representant de la família pescadora que haurà fet la demostració de la primera part. La taula rodona estarà moderada per la periodista Ariadna Caballero.

L’endemà, 28 d’octubre, el Desnormalitza’t arriba a La Cooperadora, a Igualada, per respondre la pregunta “Eco sí però, a quin preu?”. L’activitat comptarà amb la participació de Marc Talavera, doctor en Biologia i president del Col·lectiu Eixarcolant, amb seu a Jorba, i una representant de la cooperativa L’Aresta moderarà un espai de reflexió al voltant de l’alimentació ‘eco’. Què significa? Què comporta per als petits productors tenir aquest segell? Quanta burocràcia hi ha darrere? Es parlarà, en definitiva, de proximitat i autoabastiment domèstic vs. etiquetes i modes, d’aliments “reals” enfront de productes alimentaris.

Finalment, el 10 de novembre a la tarda el Desnormalitza’t es tancarà amb una xerrada i un taller que tindran lloc al Cinema Iris de la platja de Calafell. Hi participaran representants del col·lectiu Terra i Taula del Baix Penedès i mentre cuinen receptes tradicionals amb l’oli d’oliva com a fil conductor, aniran debatent sobre com escollim el que mengem, com la indústria ens aboca al malbaratament i com, progressivament, es va perdent el nostre patrimoni culinari. L’acte acabarà amb un tast de receptes elaborades amb productes locals a càrrec del mateix col·lectiu.

Totes les sessions seran gratuïtes i se celebraran de manera presencial. Per assistir-hi és recomanable inscriure’s a través de la web www.coopsetania.cat/desnormalitzat

Una imatge dicotòmica

El Desnormalitza’t posa cara a cara un model normatiu amb un d’alternatiu. La imatge gràfica del cicle, creada per la cooperativa de disseny i comunicació Bildi, recrea aquesta dicotomia confrontant imatges que provoquen una tensió i generen confusió a qui les veu amb l’objectiu de destacar el valor del cicle Desnormalitza’t fent un crit a la reflexió i a l’acció.

FER UN COMENTARI