Neix D’Oïdes, un servei per donar suport emocional als joves de l’Alt Penedès

0
433
Es poden acollir al programa joves d'entre 12 i 29 anys. / La Fura

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha posat en marxa el servei d’assessorament i acompanyament D’Oïdes, amb l’objectiu d’apropar als joves un espai segur i confidencial on puguin expressar les seves emocions i se sentin escoltats.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), entre el 10% i el 20% dels joves pateixen algun tipus de problema relacionat amb la salut mental, unes dades que s’han agreujat amb la pandèmia i amb els canvis relacionals que aquesta ha provocat. “Són unes dades preocupants, però amb aquesta eina podem posar fil a l’agulla”, ha dit la consellera comarcal de Joventut, Susanna Escribà.

L’equip tècnic de l’Assessoria Jove D’Oïdes està format per una psicòloga i una educadora social que, de forma itinerant, atendran els joves de 12 a 29 anys. Ho faran als diferents instituts de l’Alt Penedès en horari de matins i, dues tardes a la setmana, a tots els equipaments municipals, excepte als de Gelida, els Monjos i Sant Sadurní, que han aconseguit el seu propi finançament per desenvolupar el programa. “Tenim una lògica comarcal”, explicava el coordinador tècnic de l’Oficina Jove, Àlex Muñoz.

Abans de Setmana Santa, els tècnics han de presentar el projecte als instituts de la comarca per donar el tret de sortida un cop engeguin el tercer i darrer trimestre del curs. “Farem servir les hores del pati per informar els joves de l’existència del programa, fer les primeres deteccions i començar les assessories individuals amb els joves que ho necessitin”, ha detallat l’educadora social Anna Segura. “Segons el cas que presentin, se’n derivaran als serveis adients; no treballarem amb quadre clínic, volem fomentar l’escolta activa”, afegia la psicòloga Sílvia Tutusaus. Ambdues professionals coincideixen que la coordinació entre tots els agents és un dels aspectes més interessants del programa: “La idea és sumar en recursos per arribar a tots els joves de la comarca”.

El programa finalitzarà al mes de juny, coincidint amb el calendari escolar, i es reprendrà al setembre, mentre que a l’estiu s’oferiran activitats d’oci per a joves a través dels casals. Els joves que es vulguin acollir al programa poden fer-ho gratuïtament a través del correu electrònic [email protected] o per WhatsApp al 629 847 825.

El programa compta amb un finançament de 93.000 euros, una quantitat que “no és suficient” i que, a hores d’ara, només permetria desenvolupar el projecte al llarg del 2023, de manera que la seva continuïtat no està del tot garantida el curs que ve. “Haurem de buscar recursos si volem donar-li una continuïtat”, ha admès la consellera comarcal de Joventut.

FER UN COMENTARI