La nova directora de la Fundació Apel·les Fenosa ha presentat els eixos principals del seu projecte, que vol apropar l’equipament a la ciutadania

“Respecte a la història i a l’evolució d’una població fascinant”. Això és el que va sentir Nekane Aramburu quan va travessar les portes de la Fundació Apel·les Fenosa per primera vegada, ara ja fa uns dies. Aramburu, que va ser nomenada directora de l’equipament el passat mes de desembre, ha presentat al porxo de la Casa del Portal del Pardo els eixos principals del seu projecte per recuperar la part més humana, corporal i palpable del museu, com ho són les obres d’Apel·les. “Hem de tornar a fixar-nos en els cossos, bells i deteriorats, i treballar en el concepte d’hospitalitat perquè la gent senti el museu com a propi”, ha dit Aramburu.

En aquest sentit, el projecte de la nova direcció del museu té dues línies principals: l’impuls i la sotenibilitat. Una sostenibilitat vinculada al present i el futur de la gestió d’un edifici que ha catalogat com a “singular” i “únic” a escala de comunitat, però també Estatal i internacional. De fet, tot i que la prioritat ara mateix és sintonitzar l’edifici amb els diferents contextos de l’entorn més proper, Aramburu també vol generar una xarxa que projecti el museu fora del país. “Sempre he treballat en xarxa i la idea és agermanar-se amb museus de característiques semblants i compartir diferents qïestions pràctiques per posicionar-nos internacionalment”, ha explicat.

Això no obstant, una de les primeres actuacions de Nekane Aramburu serà treballar en una nova mirada del museu, ara més feminista. Serà durant el mes de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, que des de l’equipament es donarà especial rellevància a Nicole Florensa, com a impulsora de la Fundació i com a esposa d’Apel·les Fenosa, així com a les obres que hi ha al museu. “Un bon exemple és el Bust de Dora Maar, fet a quatre mans per Apel·les i Picasso. És una obra que ens parla d’una historiografia que no és tan heteropatriarcal com ho ha fet tradicionalment la història de l’art”.

L’objectiu de tot plegat és construir noves formes de comunicar i treballar amb la societat del present. “Volem construir un museu del present i del futur”, ha dit la directora, tot recordant que l’espai també va ser un lloc d’atracció històrica, “on la paraula hospitalitat va ser fonamental”. Conscients que hi ha molta feina per fer, la nova ha recordat que el museu compta amb poc personal i espera que la plantilla pugui créixer més endavant.

Per la seva banda, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha agraït a l’antic director del museu, Josep Miquel Garcia, la feina feta durant tots aquests anys i ha remarcat la trajectòria professional de la seva substituta. “El museu ha de continuar sent una de les infraestructures culturals estratègiques del Vendrell”, ha afegit.

FER UN COMENTARI