Dijous passat, l’aula polivalent de l’Escola Municipal de Música del Vendrell acollia una sessió informativa sobre el Pla Territorial del Penedès. La convocava el Consell Comarcal i hi participaven els principals responsables de la seva redacció. Els Plans Territorials són una eina de planificació del territori elaborat per la Generalitat amb l’objectiu d’establir el model territorial dels àmbits funcionals amb un horitzó de 15 a 20 anys. El que es va explicar en aquesta trobada informativa no va agradar ni convèncer els membres de la Plataforma No Fem el Cim, els quals titllen el pla “d’estafa democràtica” i de ser “del segle passat”. Per aquesta plataforma cívica el que cal és repensar de dalt a baix el model territorial del país i apostar perquè el Penedès esdevingui una agro-regió entre les dues metròpolis.

Des de No Fem el Cim es denuncia que l’administració no ha tingut en compte l’informe que ells mateixos van redactar l’any 2009 alertant dels efectes que la logística tindria sobre el territori, així com el Full de Ruta que el 2013 va impulsar la Fundació Pro Penedès i el qual proposava diverses intervencions concretes (revisió dels POUMs, aposta per la sostenibilitat i el km 0, abordar el problema de les urbanitzacions de muntanya, etc.). “Res d’això s’ha tingut en compte, i ara ens venen a explicar la mecànica dels plans territorials que es van fer el segle passat. Això se li diu perdre el temps premeditadament. D’aquesta deixadesa democràtica se’n beneficien les multinacionals que intenten obtenir beneficis en la implantació de les seves activitats. I indirectament els polítics que pensen en les eleccions i en penjar-se medalles indecoroses”, diuen.

Aposta per un canvi de model
Els membres de la Plataforma denuncien, una vegada més, “el secretisme en què s’ha portat sempre els plans del Logis, o ara aquests projectes invisibles i poc clars de l’Idiada, als quals tant la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, com alguns alcaldes de la comarca ens volen convèncer amb arguments simples i desinformats de les benaurances de la logística”.

Des d’aquesta plataforma cívica es fa una crida per canviar el model territorial de tot el Penedès i apostar per convertir-lo en una agro-regió: “és imprescindible definir el model del Penedès, malgrat totes les diferències territorials existents i anar cap a un model d’agro-regió lligada i complementària de les dues metròpolis veïnes, en la línia dels parcs agraris europeus. A l’Alt Penedès la base econòmica és l’agricultura, per què no pot ser-ho també al Baix Penedès?” es pregunten.

La intenció de No fem el CIM és acabar traslladant aquesta proposta a la Generalitat en forma d’al·legacions al Pla Territorial Parcial quan l’avenç d’aquest document estigui a exposició pública.

I l’Agroparc d’Ametller?
Fa només unes setmanes el grup Ametller anunciava que deixava en stand by la decisió de crear un Agroparc a cavall de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida davant la manca de consens al territori. En aquest sentit, des de No Fem el Cim la proposta es veu viable i es mostren segurs que es podria localitzar un nou emplaçament -no descarten que pugués ser on hi ha projectat el Logis- per aquesta iniciativa, a la vegada que insisteixen que els terrenys on es volia projectar l’agroparc estaven protegits. “L’Agroparc Ametller seria ideal com a punta de llança del model que podria ser el Penedès, però això requereix un canvi de paradigma”, comenta Pau Batlle, membre de la Plataforma.

FER UN COMENTARI