SOM Penedès i diferents entitats com ProVegueria Penedès, Bosc Verd, CEPVI o Salvem els Masots han fet una crida per fer un “front comú” contra l’aprovació del Pla Territorial del Penedès (PTP). Consideren que aquest segueix “un full de ruta especulador” que “no dona resposta a la realitat” de la vegueria i que respon a “interessos aliens”, sense que s’hagi consensuat amb el territori.

En una roda de premsa celebrada a l’Escorxador de Vilafranca, des de SOM Penedès han repassat la situació actual, amb la planificació de nous projectes logístics a la Bisbal del Penedès, Masquefa o Òdena, que creuen que no difereix del que s’ha fet els últims 20 anys. De fet, la convocatòria ha tingut un caràcter simbòlic, ja que tot just fa dues dècades que van començar “les primeres lluites al Baix Penedès contra la imposició de l’administració per convertir la comarca en una plana logística”, en referència al CIM.

“En tots aquests anys no s’ha après res”, sentencia Pau Batlle. “Estem veient que ens estan rodejant de polígons, imposant un model que es basa a convertir la costa en una ciutat dormitori, i l’interior, en una plataforma logística“, afegeix. Des de SOM Penedès lamenten que l’impuls de polígons com els que es volen fer als Masots, a la Bisbal, però també a Cubelles o a Masquefa, comporten diferents afectacions al paisatge, a l’agricultura i, en general, a tot el territori.

Afectacions com un exagerat creixement de població (la Bisbal ha doblat els habitants en pocs anys), un manteniment de rendes baixes i contractes precaris, o un increment de la contaminació pel trànsit de camions, entre d’altres. Un context que, segons creuen, no es revertirà amb el nou Pla Territorial del Penedès que s’hauria d’aprovar aquest 2024.

Un pla convencional que no dona solucions

“Tot i que des dels inicis es va parlar que aquest seria un pla modèlic en el qual s’haurien d’emmirallar els altres plans territorials”, a l’hora de la veritat, des de SOM Penedès creuen que el que s’està impulsant és “un pla convencional que no dona resposta” a la situació del territori. Des de la plataforma critiquen que, mentre s’elaborava el pla, es continuessin permetent nous plans logístics a la vegueria, així com “projectes a gran escala (l’Agroparc de Gelida, l’Autòdrom i l’antic Casino de Sant Pere de Ribes o el camping-resort de Cunit) amb l’única finalitat de colonitzar i aprofitar les plusvàlues a costa del paisatge i l’agricultura”.

A banda de denunciar diverses mancances que pensen que té el PTP –entre elles la manca d’estudis econòmics, de mobilitat sostenible o dels recursos hídrics–, també retreuen que no hi hagi “respecte democràtic cap a la ciutadania“. “Sorprèn la rapidesa amb què el departament vol enllestir el pla després de 10 anys d’estar estancat”, remarquen, afegint que el model del pla “hauria d’anar més en la línia del debat continuat i el consens en les grans línies”, que són les del respecte “al patrimoni paisatgístic, urbà i agrícola existent”.

“Trobada de lluites” a l’Escorxador

Per forjar aquest front comú, SOM Penedès i les diferents entitats vinculades han convocat una assemblea aquest dissabte 27 de gener a les 10 del matí a l’Escorxador de Vilafranca. Una “trobada de lluites de la vegueria” que ha de servir per visualitzar totes aquestes lluites i plantejar “un model alternatiu i propi”. En aquest sentit, proposen impulsar “una regió agroalimentària on es prioritzi la proximitat, la qualitat ambiental, l’agricultura ecològica, la identitat territorial, la biodiversitat, l’optimització de l’espai urbanitzat residencial/industrial o el transport públic”.

 

FER UN COMENTARI