No estem sols

0
663

Permeteu-me una sèrie de preguntes:

En aquestes dues darreres setmanes, heu tingut durant tot el dia un estat d’ànim deprimit o una pèrdua d’interès en quasi totes les activitats? Si teniu adolescents o nens a casa, heu notat que estan molt irritables? Us costa dormir i quan ho feu us desperteu i costa agafar de nou el son? Us noteu molt més agitats o lents en les vostres activitats? Us noteu molt esgotats encara que la vostra activitat ha baixat considerablement? Teniu sentiments d’inutilitat per no poder fer la vostra activitat habitual? Us costa pensar i concentrar-vos? Heu tingut alguns pensaments vinculats a la mort? No us espanteu.

Segur que molts de vosaltres us heu sentit al·ludits quan us feia aquestes preguntes. Són els criteris que fem servir els psicòlegs per detectar si la persona pot estar patint un episodi depressiu major. La qüestió clau està en si aquests símptomes provoquen un malestar clínicament significatiu o deteriorament social. La majoria esteu tristos i afectats per aquesta situació de confinament i pel desconeixement. Qui no ho està? Però hi ha alguns de vosaltres que necessiteu que us ajudin perquè la ment de vegades veu en excés la part negativa de la realitat i costa sortir d’aquesta espiral. Deixeu que els vostres coneguts, o cerqueu professionals, que us puguin ajudar.

L’OMS i els col·legis de psicologia estan fent recomanacions aquests dies per afrontar aquest confinament. Us les trasllado: informeu-vos de fonts fiables, els whatsapp o el facebook no ho són; limiteu l’accés a la informació, saber minut a minut el nombre d’intoxicats no ajuda gens; confia en la ciència, hi ha un munt de gent treballant per trobar l’antiviral i les vacunes; cuida’t i accepta els teus sentiments, fes exercici, vesteix-te i cuida la teva higiene diàriament, el pijama deixa’l per la nit; aprèn a riure’t de la situació i afronta-ho amb una mica d’humor, treu-li transcendència i, finalment, pensa en la teva experiència personal. OI que vas sortir de situacions complicades? Per què ara és diferent?

Feu vostres els consells, feu-los circular i aporteu positivitat entre els que estimeu, sobretot entre aquells que més ho necessiten. No estem sols.

FER UN COMENTARI