l’11 de setembre de 1714 va caure Barcelona. La història explica com es va destruir la ciutat, com va imposar-se la llengua castellana i com es crearen impostos i obligacions tot i l’acord per no perseguir els que van acordar la fi del setge. El Decret de Nova Planta és l’exemple clar de com es va intentar acabar amb un poble, amb una cultura i, sobretot, amb una resistència. Felip V va obligar a construir la Ciutadella, un espai pensat no per defensar la ciutat de Barcelona, sinó per controlar-la.

I 300 anys després només han posat un pal darrere de la V d’en Felip. Per sort, la crueltat no és la mateixa i la violència és més subtil, però el discurs del Borbó Felip VI el dia 3 d’octubre és només l’herència actualitzada. No podem pas comparar el setge que va viure Catalunya l’1 d’octubre, quan la caravana de la policia va sembrar el pànic, amb els fets de 1714, però igual que la violència s’ha de posar en el context dels nostres dies, també ho hem de fer amb la repressió.

Molts són els que ara han decidit que la resposta afirmativa a la pregunta Vol que Catalunya sigui un Estat independent?, en realitat era un missatge críptic que volia dir que fem canvis però no la independència. Que el seu Sí era només orientatiu. I posen en dubte els Sí dels que sabem que volem fugir d’aquest Estat, que volem fer un nou país, que l’equidistància entre urnes i vots és una manera d’encobrir la por i les ganes de fer que res canviï.

Per això, ara no és moment d’equidistàncies, ni de demanar una prudència que ens farà traïdors. Toca demanar fermesa i tenir molt clar que en cas de defallir, en cas de rendir-nos, veurem com, igual que la violència de l’1 d’octubre i el discurs del Borbó van ser una actualització al segle XXI de la violència, la repressió serà exactament el mateix. El PP ja ha recordat Companys i Felip VI ja ens ha dit criminals, i no faran presoners perquè això per ells no va de democràcia, va d’aconseguir dominar-nos i assimilar-nos perquè deixem de protestar. I si ara perdem, serà la democràcia i el canvi també a Espanya, que perdrà! No faran presoners, i per això no podem fer concessions ni mitges tintes! Ara és l’hora.

FER UN COMENTARI