No són cames grosses, és lipedema

0
421

Tinc 35 anys i en fa 20 que convisc amb una malaltia sense saber-ho. Lipedema. És crònica, degenerativa i es caracteritza per l’acumulació atípica de teixit adipós, sobretot en cames i braços. No se soluciona fàcilment, no respon a dietes o exercici. Hi ha tractaments per parar-ne el desenvolupament, millorar la qualitat de vida, però no té cura. Provoca dolor i, en certs casos, les extremitats es deformen fins al punt de no poder caminar, varius, mala circulació, grans hematomes… En estadis avançats pot afectar el sistema limfàtic, creant un lipolimfedema.

Vull crear consciència sobre aquesta malaltia i donar-la a conèixer a milers de dones que la pateixen i no ho saben (un 20% de la població femenina) i, sobretot, encoratjar perquè se’n faci investigació. Malauradament, la Seguretat Social no la contempla i molt pocs metges la diagnostiquen perquè la desconeixen (moltes dones reben com a única resposta “estàs gorda, fes dieta”), encara que se’n parla des de fa 75 anys i l’OMS la va reconèixer el 2018.

Se’n desconeix l’origen. Se sap que té un component hereditari i hormonal. En la majoria de casos s’evidencia des de la pubertat i sol empitjorar després de la menopausa o l’embaràs. Si bé existeix una desproporció entre la part superior i inferior del cos, afecta sempre les dues cames i/o braços.

Però el més important no és l’estètica, sinó el dolor que causa dia i nit. Mil agulles clavant-se, una pesadesa extrema, costa aixecar una cama, costa fer esport, que fas per intentar perdre un pes que no pots perdre. Ningú sap l’alleujament que se sent quan a la fi li poses nom! Jo vaig trigar 20 anys a saber-ho, i si ho hagués sabut abans l’hauria pogut contenir. Durant el darrer any i mig m’he sotmès a operacions i m’han extret 9 litres de greix pur. Ara puc caminar, córrer, fer vida normal.

Si creus que pots tenir-la, o algú de la família o amics, busca informació a Instagram #aixoeslipedema o Limfacall.

Anna Tobella
Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI