Només és un drap?

0
135

Quantes vegades hem pensat el perquè del conflicte simbòlic envers la bandera espanyola onejant a l’Ajuntament de Vilafranca? De ben segur que ho hem pensat totes les persones que vivim a la vila. Hem pensat si hi ha de ser o no, o simplement hi hem pensat i no hi hem volgut donar més voltes amb la conclusió de “només és un drap”.

Però per què una part de la ciutadania no la vol? Realment només és un drap? El cert és que aquest conflicte és complex i cadascú tindrà els seus motius i la seva posició cap a ell, però per fer una introducció, què millor si ho fem des de la perspectiva històrica. Algunes banderes o estendards han servit per identificar els controls

territorials i els dominis de poder. En conseqüència, també per representar una tribu, un col·lectiu o una societat. Les banderes, per tant, són una referència dels dominis territorials i d’origen de poder sobre aquests.

Analitzant l’escut del Regne d’Espanya l’octubre del 2019 podem veure diferents referències polítiques i històriques en relació al control territorial, social i militar, i determinar dues úniques direccions en relació a aquest control, la monarquia i la religió.

És un fet, és clar; la simbologia històrica no és l’únic factor del perquè una part de la població vilafranquina no reconeix aquesta bandera. Perquè quan parlem de població també parlem de representativitat, i aquesta bandera i tot el que comporta a nivell polític, social, econòmic i històric no ens representa.

Arran Vilafranca i Endavant Alt Penedès

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI