L’Ajuntament de Vilanova va aprovar en el ple de dilluns l’adjudicació integral de la gestió de l’enllumenat públic a l’empresa SECE, per un període de 15 anys i per un import de 306.000 euros anuals. Tal com va explicar el regidor de Serveis Viaris Joan Giribet, la proposta presentada per l’empresa no només suposarà un estalvi econòmic de 35.000 euros anuals per les arques municipals, sinó que també presenta altres millores significatives com una inversió de més de 3,5 milions d’euros per renovar tota la xarxa elèctrica, una instal·lació obsoleta que actualment no compleix els requisits legals. Amb aquesta actuació s’espera que desapareguin els talls de l’enllumenat públic que es produeixen sovint a la capital del Garraf.

La inversió, que l’empresa s’ha compromès a realitzar en un període màxim de dos anys, contempla també la substitució de l’actual enllumenat per llums led, de consum molt més baix. Una mesura que, segons s’ha calculat, suposarà un estalvi de consum d’electricitat del 72,8%, amb tots els beneficis que això suposa a nivell de sostenibilitat. El sistema estarà controlat telemàticament i permetrà monotoritzar el nivell de lluminositat de cada punt de llum, així com detectar ràpidament qualsevol incidència.

L’externalització no agrada
La nova adjudicació del servei va tirar endavant amb els vots a favor de l’executiu local (CiU i PSC) i el suport de C’s i la regidora no adscrita Carmen Reina. ERC i PP van abstenir-se i la CUP i Som VNG s’hi van oposar. “Entenem que la ciutat té una necessitat urgent, ja que la instal·lació és dels anys 70, però no estem d’acord amb el model d’externalització”, va manifestar la cap de llista d’ERC Queti Vinyals, que també va lamentar que el govern “no s’hagi esforçat prou per trobar alternatives amb els recursos propis de l’Ajuntament”. Carlos Remacha, en nom del PP, va celebrar que el consistori s’estalviï 35.000 euros anuals i que s’alliberi part de la brigada, que fins ara feia una part de les tasques de manteniment de l’enllumenat, però va considerar que “les millores promeses no es podran palpar fins d’aquí a uns anys”.

La CUP i Som VNG van ser els grups que es van mostrar més crítics. Deborah Zimmerman (Som VNG) va lamentar que el govern “hagi optat per la via fàcil de la privatització”. “Això és pa per avui i gana pels propers anys. Privatitzar la gestió de l’enllumenat hipoteca la ciutat i la condemna a una política d’espoli que ens buida com a institució i ens converteix en simples gestors de les engrunes”, va denunciar. En termes similars es va expressar Marta Jofra (CUP), que va apuntar a més que “una licitació a un període tan llarg de 15 anys permetrà a l’empresa tenir uns beneficis molt superiors i desproporcionals a la inversió que farà”.

En nom del govern, Joan Giribet, va recordar que la precària situació econòmica de l’Ajuntament no permetria assumir la inversió necessària i va insistir en el fet que l’adjudicació proposada “és una bona solució per disposar d’una xarxa actualitzada que acabi amb els problemes que tenim”.

FER UN COMENTARI