Olorar i fer olor

0
471

Acabarem el curs amb un tema que put, segons com. Pudir vol dir fer pudor; i tufejar, també.

Olorar vol dir aspirar aire amb el nas per sentir l’olor (d’una cosa), segons el DIEC2. I com a exemple posa Olorar una rosa. Els seus sinònims més generals són flairar, odorar, ensumar i sentir.

Fer olor de, a part que també pot voler dir ser sospitós d’alguna cosa (Tot això fa olor de frau, per exemple), significa produir una sensació en l’òrgan de l’olfacte per les emanacions de certs cossos: Aquella casa fa olor de roses tot l’any.

I qui diu fer olor diu fer pudor, segons com. O, si ho preferiu, les coses poden fer bona olor o fer mala olor. Tant olor com pudor, per cert, són paraules femenines (no com en castellà, en què olor és masculina: el buen olor, el mal olor). Ruaix ens adverteix d’aquest fet en el seu Nou diccionari auxiliar: no hem de dir Ens arribava un deliciós oloret de menjar, sinó Ens arribava una deliciosa oloreta de menjar.

I ja som al punt de gairebé sempre: “Con la Iglesia hemos topado, amigo Sancho…”.

En castellà, oler vol dir totes dues coses, tant olorar com fer olor. Probablement, estimat lector, estimada lectora, direu que ho sabeu de sobres, això. Millor. Però sí que haureu sentit –cada vegada més– frases com ara Això olora molt malament; L’habitació dels grans, a les colònies, olorava que no podies ni entrar-hi; Que bé que olora, aquest rostit…!

No cal dir que hem de dir –hem de continuar dient– Això fa molt mala olor; L’habitació dels grans, a les colònies, feia una olor que no podies ni entrar-hi; Quina olor tan bona que fa, aquest rostit…!

En castellà sí que són correctes: Eso huele muy mal; La habitación de los mayores, en las colonias, olía que no podías ni entrar; ¡Qué bien huele, este asado…!

I les que encara fa bé tothom, diria, són les frases del tipus Olora, olora, què et sembla, aquesta oloreta…?; Els gossos es passen el dia olorant-ho tot; Tinc ganes d’arribar a la Cerdanya per respirar aire pur i olorar la natura; etc.

Apa, que tingueu bon estiu i sentiu bones olors… Fins al setembre, si Déu vol!

FER UN COMENTARI