Per què deixem degradar el barri?

1
164

L’Espirall està dissenyat per fer vida al barri i estar al carrer, amb places per relacionar-nos, comerç propi, escoles i equip de futbol. Un barri solidari i acollidor que ha sabut lluitar per millorar-se. Amb la Llei de Barris, diners de la Generalitat i del municipi per respondre a les necessitats i no deixar que el barri s’anés degradant. La clau d’aquest projecte era el Centre Cívic. Es va fer el disseny de l’edifici i un estudi pagat per la Diputació que va preguntar a les entitats per definir-ne els usos.

Aquest espai d’ús comunitari no es va fer, tot i les més de 900 signatures reivindicant-lo. Diners que finalment van arribar després d’uns anys d’ajornament, i que l’Ajuntament va decidir derivar-los cap a la construcció de La Nau. L’alcalde, Pere Regull, el 2017, en una convocatòria al barri, va prometre que “no un, tindreu dos centres cívics”.

L’associació de veïns també va renunciar a aquest espai en el moment de fer una roda de premsa entre els partits de l’oposició i les AMPA de les escoles del barri. Una associació de veïns que no té cap incidència al barri i amb una falta total de transparència, però segueix rebent subvencions municipals i per l’Ajuntament és l’únic interlocutor del barri.

Cada dia sorgeixen grups de veïns preocupats per la droga als carrers del barri, baralles, voreres per les quals ningú vol passar i que sovint reclama més policia. També ERC en l’últim ple municipal va manifestar aquests problemes.

Aquesta setmana un grup de veïnes hem visitat el Centre Cívic de la Vilarnau a Sant Sadurní. Una tècnica municipal responsable del centre treballa per obrir-lo al barri, a les entitats, als infants, joves i famílies. Pensem, que aquest és el camí, si volem recuperar el barri com un espai de Vilafranca per viure-hi amb seguretat i participació veïnal.

Teresa Baqués, Antonio Fernández, Lurdes Castelló i Paquita Nicolau

Associació Gent del Barri de l’Espirall de Vilafranca del Penedès

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI