De la perifèria de Londres a les comarques de Catalunya

0
641

El professor Germán E. Berrios es distingeix per ser una persona afable; un excel·lent orador i un professional reconegut internacionalment com a catedràtic de la Unitat de Psiquiatria de la Universitat de Cambridge i com a cofundador de la Clínica de la Memòria, en el marc d’aquesta institució acadèmica britànica. Ara fa uns dies va visitar Barcelona i vaig tenir l’oportunitat de coincidir amb ell i comentar-li que –com a conseqüència d’una conversa que havíem mantingut ara fa un parell d’anys– he emprès, juntament amb uns altres cinc professionals, un projecte d’estimulació cognitiva i emocional partint de la idea de la importància de treballar conjuntament des de diferents disciplines. L’emoció va recórrer tot el meu cos quan, tan bon punt vaig finalitzar el meu entusiasmat relat, aquest expert es va aixecar de la butaca i em va felicitar com a representant de tots els integrants del projecte; va expressar la seva satisfacció pel fet que haguéssim recollit un comentari seu i l’haguéssim portat a la pràctica i em va demanar que li enviés tota la documentació que haguéssim generat al respecte.

Aquest catedràtic –des de la perspectiva que li atorga el seu prestigiós bagatge acadèmic, però també des del fet d’haver recorregut ja una bona part de la seva existència– sosté que la prevenció de les demències passa en bona part per l’estimulació a tots nivells. Ara fa dos anys ens explicava, amb la seva particular vehemència, com n’estava d’engrescat amb la posada en marxa d’un equip de treball multidisciplinari que centrava els seus esforços als barris perifèrics de Londres, utilitzant tècniques molt diferents entre elles amb l’objectiu de fomentar l’estimulació cognitiva i emocional, però també la socialització, la creativitat i la intergeneracionalitat. Ens deia que els resultats ja començaven a ser reveladors, sobretot quant a actitud vital, i que, per tant, semblava que aquell era un camp d’acció que havia d’oferir moltes sorpreses agradables a curt termini en la qualitat de vida dels ciutadans, però també en relació a una potencial varietat de disciplines a integrar.

I amb aquesta filosofia, l’equip multidisciplinari Millora’t intenta reproduir a comarques –que es podria interpretar com la perifèria de les ciutats i les viles de Catalunya– les sàvies indicacions de Berrios en matèria psicosocial. Tant de bo que ho aconseguim i que, si ho fem, sigui en la línia de la qualitat humana que caracteritza aquest eminent i entranyable professor.

FER UN COMENTARI