Plurals innecessaris

0
334

Hi ha paraules que molta gent fa servir en plural de forma innecessària i, de fet, incorrecta. Algunes d’aquestes són senzillament castellanismes, com és ara esquenes o Nadals (de la qual ja vaig parlar en aquestes pàgines, concretament en “Doncs escolta’m!”, La Fura 18-23 de desembre del 2016).

D’esquena en tenim una, de manera que hem de dir Em fa mal l’esquena, Aquell paio té un os a l’esquena, d’esquena a la porteria, Poseu-vos d’esquena a la paret, etc. En castellà sí que és correcte de espaldas a la portería, Poneos de espaldas a la pared, etc.

Una altra cosa és que puguem dir Aquella té quaranta anys i encara viu a esquenes dels seus pares, com a sinònim de viure de gorra, a costa dels seus pares. Això també ho podríem expressar dient: Aquella […] viu a les costelles dels seus pares.

Però hi ha almenys dos altres plurals incorrectes que tenen una explicació ben diferent. El primer és claustre. Suposo que, com que té molts arcs, moltes columnes, molts pòrtics, digueu-ho com vulgueu, hi ha qui l’entén com a plural i sentim a dir Aniré al concert que fan als claustres de Sant Francesc, quan hauria de dir al claustre de Sant Francesc. Tampoc no hauríem de dir Finalment estan restaurant els claustres de la Trinitat, sinó el claustre de la Trinitat. Claustres, doncs, tan sols és plural en frases com ara A Vilafranca tenim dos claustres: el de Sant Francesc i el de la Trinitat, Els claustres romànics són una meravella, en general.

Amb les pistes podria passar una cosa semblant, perquè molta gent diu Cada dimecres m’entreno a les pistes, quan de fet vol dir m’entreno a la pista d’atletisme (una). Però com que a la Zona Esportiva Municipal hi ha diverses pistes, efectivament, aquesta la deixarem aquí.

I la segona és llistes (en el sentit electoral). Una frase com ara L’alcalde torna a anar a les llistes municipals és impossible, perquè si anés en més d’una seria il·legal (i tal com estan les coses, encara el ficarien a la presó i tot, segons com…). Per tant, No ho sabies? En Pepet va a la llista d’ERC; La regidora de Cultura no es torna a presentar a la llista socialista, etc.

FER UN COMENTARI